Matklubbens Topplista

lördag, november 08, 2014

Västerbottenostpaj med extra allt.

Så gott och lätt med en paj då man har lite ont om tid att laga mat. Sen blir det mat över till flera luncher eller middagar också.


Pajdeg

4 dl finmalt mandelmjöl av skållad mandel
1 dl finriven parmesanost
Rivet citronskal av 1/2 väl tvättad ekologisk citron
1 ägg
25 g kylskåpskallt smör skuren i kuber

Lägg mandelmjöl, parmesanost och citronskal i en matberedare. Kör tillsammans med smöret och tillsätt ägget. Kör hastigt tills en deg har formats.

Tryck ut degen i en pajform och ställ kallt att stelna.
Förgrädda pajskalet 10-15 minuter i 225 grader. Tills det får en lätt gyllene färg utan att bränna kanterna.

Fyllningen

Riv 250 g västerbottenost på den grova sidan av rivjärnet
3 ägg
1 dl grädde
Lite salt

Vispa upp äggen med grädden och saltet tillsätt osten och häll blandningen i det förgräddade pajskalet. Grädda i 30-40 minuter tills äggstanningen stannat men fortfarande är lite krämig.

Servera med gräddfil, turkisk yoghurt eller créme fraiche, hackad lök, löjrom och en god sallad.


Inga kommentarer: