Matklubbens Topplista

lördag, september 21, 2013

Gör en lasagneplantering

Visst låter det roligt.
Plantering av blomsterlökar är ett löfte om en ny vår.
Ett roligt sätt att skapa lång lökblomning är att göra en lasagneplantering i låda, kärl eller större kruka.Lasagneplantering ger lång blomning!

Börja med att välja några olika sorter av vårlökar som blommar i olika perioder, ex krokus, hyacint och tulpaner.

Plantera den sort som blommar senast nederst och varva ovanför med den nästtidigastblommande och överst i jordlagret hamnar den som blommar först.

Resultatet blir att till våren tittar krokusen upp först, redan i februari, för att när den har gjort sitt följas av hyacinten. På upploppet lämnar vårstjärnan över stafettpinnen till tulpanen eller vilken lök
du nu har valt som den senast blommande.

Det blir jättefint!

Tänk på!

-att mylla ner benmjöl när du planterar vårlökar, 1 rågad matsked till stora lökar, ex narcisser, och en halv matsked till små lökar, som pärlhyacint. Näringsämnena i benmjölet ligger kvar länge i jorden så att lökarna kan smaska i sig när de behöver.

Om du bor i de nordligare zonerna bör du ta in krukan i ett utrymme som "håller nollan" eller

däromkring. Utrymmet bör inte vara kallt och fuktigt, fukten kan få lökarna att mögla!

Om du har vattnat rejält vid planteringen så klarar sig krukan ofta utan vattning vintern igenom, men kolla ändå ibland. Och sätt på ett tätt nät mot möss!

Källa Odla.nu Av Katarina Kihlberg

1 kommentar:

Ermin Rajic sa...

Hejsan, blev väldigt glad av att besöka din fina blogg och skulle vilja bjuda in dig till att bli medlem hos oss på gratis-trafik.se så att fler kan få se den=)

Skapa ett gratis konto så får du 500 visningar direkt så att du kan prova vår tjänst. Säg bara till om vi kan hjälpa dig med något genom att skicka ett email via supporten.

Mvh Ermin Rajic