Matklubbens Topplista

söndag, januari 19, 2014

Rödvinbärsgelé



På begäran lägger jag upp ett recept på min hemkokta gelé!

1l röda vinbär
6 dl strösocker

Gör så här:
1. Plocka och skölj bären du behöver inte rensa dem och koka dem i en syltgryta med bara så mycket vatten att de inte bränner vid innan de börjar safta sig.

2. Sjud tills bären har släppt ifrån sig all saft och sila alltihop genom en silduk. Saften är så tunn att det efter några minuter bara återstår skal och stjälkar,och det finns inget behov av att pressa ur massan, något som för övrigt bara grunmlar saften.

3. Hetta upp saften till kokpunkten i grytan och värm samtidigt sockret i ugnen - 6 dl socker till 6 dl bärsaft. Häll det varma sockret i fruktsaften och koka kraftigt tills gelén börjar sätta sig - men inte mer än 20 minuter. Om man låter gelén koka för länge när sockret väl är tillsatt mörknar den och förlorar både sitt vackra utseende och sin smak. Om man har anledning att misstänka att saften är i tunnaste laget och inte tillräckligt koncentrerad, så reducera den i ca 10 minuter innan sockret tillsätts.

Receptet är hämtat ur trädgårdsmästarens kök av: Christopher Lloyd Bokförlag Max Ström. 

Inga kommentarer: