Matklubbens Topplista

fredag, oktober 07, 2011

Sparrisfrossa


Sparrissäsongen är här!
Ät så mycket sparris du orkar - listan över fördelarna med de krispiga vitaminpinnarna kan göras lång.

En av de allra största kvaliteterna är att de gröna skotten ger dig maximal mättnad med få kalorier, vilket fibrerna ska ha äran för.

En del av fibrerna är till på köpet av inulintypen, som av många forskare betraktas som särskilt hälsosam eftersom den har en positiv effekt på tarmfloran.

Dessutom är sparrisen rik på vitaminet folsyra, som till exempel spelar en central roll i kroppens produktion av blodceller och som forskarna anser kan skydda dig mot hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancerformer.

Och så är det ju inte heller negativt att sparrisen också är en ytterst delikat och välsmakande grönsak.

Vit eller grön sparris?

Vilken sparris bör man välja?
Vad är egentligen skillnaden - förutom att de vita växer övertäckta med sand och de gröna får lov att njuta av solens strålar?

De två sparrissorterna liknar varandra på många områden. De har ett identiskt innehåll av kostfibrer, innehåller samma mängd folsyra och är generellt rika på hälsosamma näringsämnen.
Men de skiljer sig från varandra när det gäller vitaminer och mineraler och framför allt när det gäller innehållet av immunförsvarsstärkande flavonoider.
Den vita sparrisen är fattig på immunförsvarsstärkande antioxidanter, medan den gröna är fullproppad med antocyaniner, av samma slag som vi får olika sorters bär. Och det är de nyttiga växtämnena som ger den gröna sparrisen dess kraftigare smak - och alltså gör den till segrare i duellen med sin vita kusin.

Så svaret blir,  grön sparris, vilken tur för det är den jag gillar bäst.


Sparris gånger tre små rätter, som nyttiga snacks, eller som förrätt. 
Innehåller massor av skelettstärkande kalcium.

2 personer

600 g gröna och vita sparrisar
2 skivor parmaskinka
2 msk grön basilikapesto
Citron
2 ägg
1 dl ricotta eller keso
Salt
Peppar
20 g parmesan

Tillagning

Skölj sparrisen och bryt av ändarna. Skala även de vita.

Rätt 1.
Ta den gröna sparrisen och dela parmaskinkan i två delar på längden. Linda sedan in dem två och två i skinkan. Stek dem i cirka 8 minuter i stek- eller grillpanna. Ät dem ljumna.

Rätt 2.
Dela resten av sparrisen i två bitar. Koka cirka fem gröna i 3-4 minuter och fyra vita i 7 minuter. Blanda dem med pesto och servera citronklyftor till.

Rätt 3.
Skär de sista sparrisarna i små bitar och koka i 2 minuter. Rör ihop ägg, ricotta, salt, peppar och lite riven parmesanost. Häll upp blandningen i muffinsformar och grädda dem i 175 grader i ca 25 minuter. Ät dem ljumma eller kalla.

Sund bonus, rätten innehåller massor av folsyra som täcker hela ditt dagsbehov. Dessutom täcker du också nästan 40 procent av ditt dagliga behov av skelettstärkande kalcium.


Grillad kyckling med sparrisfrikassé, passar bra som lätt lunch eller middag.
Proteiner och vitaminer i härlig kombination.

2 personer

2 kycklingfiléer, lägg i plastpåse och banka lite lätt ut dem med en kavel, tills de är  jämntjocka.
smör eller olivolja att steka i
Salt
Peppar
600 g vita och gröna sparrisar
1 schalottenlök
Olivolja
Citronsaft
1 liten bunt dill

Tillagning

Salta och peppra kycklingen och stek i smör eller olja 15 minuter eller tills de är helt genomstekta.
Skala de vita sparrisarna och bryt av både de vita och gröna sparrisarna vid foten, så att du tar bort den träaktiga delen. Skär dem i 4 cm långa bitar, halvera ev de vita på längden.
Skala och hacka en schalottenlök, och sautera den i en stor kastrull eller djup panna i cirka 1 msk olja ihop med sparrisen. Salta och peppra och stäng av efter 5 minuter. Blanda med lite citronsaft och plockade dillvippor. Skär kyckling i bitar och lägg dem ovanpå.

Sund bonus, förutom alla kostfibrer är rättens styrka det stora innehållet av mättande proteiner. Samtidigt får du en massa antioxidanter i form av betakaroten, E-vitamin och C-vitamin.


Källa IForm

Inga kommentarer: