Matklubbens Topplista

fredag, oktober 07, 2011

Att koka Soppa på en spik...


Soppor värmer och mättar - och tillagade på rätt sätt ger de oss en injektion av vitaminer och mineraler.

Vem känner inte till uttrycket ”att koka soppa på en spik” som kommer från sagan där en man påstod (genom att luras lite) att han kunde koka fantastiska rätter på bara en spik. Fast han la i en massa nyttiga ingredienser.
Av soppa får du 300-400 gram grönsaker som lätt glider ner. Soppa ger till på köpet en extra fördel eftersom man inte förlorar vitaminerna och mineralerna ut kokvattnet. De simmar i stället runt i soppan och ner i dig varje gång du stoppar en sked soppa i munnen.

Soppa ger superbra upptagning av alla ämnen, för när du avnjuter en varm soppa, får det inte bara blodet att cirkulera runt lite fortare. Du kan nämligen samtidigt glädja dig åt att antioxidanterna från soppans alla kokta grönsaker är mycket lättare att uppta än när grönsakerna är råa. Förklaringen är att när grönsakerna kokas sprängs växtcellerna så att de mikroskopiska ämnena blir mycket enklare för kroppen att tillgodogöra sig.

Rödbetssoppa med parmaskinka

Värmande och krispig.

2 personer

500 g avlånga rödbetor
1 schalottenlök
8 dl buljong
Salt
Peppar
1 msk vinäger
2 skivor parmaskinka
½ bunt persilja finhackad
1 dl tjock yoghurt

Tillagning

Skala rödbetorna och löken. Skär två tredjedelar av rödbetorna i bitar och koka dem och löken i buljong i 20 minuter. Mixa till en slät soppa och smaka av med salt, peppar och vinäger. Parmaskinkan rostas i ugnen i 200 grader i 5-7 minuter. De resterande rödbetorna rivs grovt och blandas med salt och en aning vinäger. Lägg upp soppan med de rivna rödbetorna, yoghurt och knaprig parmaskinka till. Strö över lite persilja. Servera grovt bröd till de som föredrar att äta bröd.

Smaklig måltid!Källa Iform

Inga kommentarer: