Matklubbens Topplista

torsdag, september 29, 2011

Kalas


Ida fyllde 30,  lördag den 17 september och hade ett kalas med påmpa och ståt.
Ett kalas i Marie Antoinettes stil, med mängder av goda kakor i miniatyr och en massa tyll och spets i kläderna.
Vi sydde en kjol i 3 meters bred och fjorton meter lång tyll, den blev superhäftig.



Sen bakade vi alla fyra (Ida, Camilla, Amanda och jag i dagarna tre.)
Jag fick i uppdrag att baka Macarones.
Så jag inhandlade sötmandel, florsocker och ägg och satte igång att skålla och mala mandel, mätte och blandade efter konstens alla regler, men kakorna bara sprack. Jag googlade om knep för att inte kakorna skulle spricka och fann att mandeln skulle vara helt slät och TORR, så jag skållade mandel som sedan fick ligga och torka i ett dygn, men de kändes fortfarande fuktiga, men jag trotsade det och malde dem ändå. Sen siktade jag den för att få bort alla större mandelbitar det var verkligen ett heltidsjobb, och trots det sprack kakorna ändå. Så det slutade med att jag köpte färdigt mandelmjöl, och vilken tur att det fanns att köpa, dock inte på Ica utan på en av våra delikatessbutiker Duå, dessutom till ett hutlöst kilopris.
Sen hittade jag ett recept med sockerlag, som verkade funka enligt bilderna.
Sagt och gjort jag vägde och mätte exakta mängder, jag vispade äggvita med en hand och kokade sockerlag och höll koll på temperaturen med den andra. Jag vägde florsocker och mandelmjöl och körde först ihop det i en mixer och sedan siktade jag det i en finmaskig trådsil, allt för att det skulle blandas väl. Jag vispade den heta sockerlagen i marängsmeten och sedan vispade Åke den kall, det tog ca 10 minuter, under tiden som jag siktade mandel och florsocker.
Och se vilket fint resultat det blev.

Jag använde det här receptet som kommer från Hello Sugars Blogg .
Hon har översatt receptet som hon hämtat från bloggen Tartelette.

Macarones Grundrecept
ca 40 st

120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g mandelmjöl
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag

Eventuellt valfri pastafärg och smakessens

Sätt ugnen på 160 grader C.

Väg upp 150 gram mandelmjöl på en köksvåg. Blanda mandel och siktat florsocker i en mixer eller matberedare  och mixa i 30 sekunder. Sikta ner det sedan genom en finmaskig trådsil i en skål helst av glas.

Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp

Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer eller en vanlig digital kökstermometer.

Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid.

Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.

Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Om du vill färga din macaronssmet så skall du göra det nu, tänk på att när marängsmeten vänds ner så ljusnar smeten betydligt. Blanda även ner eventuell smakarom/essens..

Vänd i marängen i mandelblandningen och blanda försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte blandar för mycket, smeten ska vara trögflytande.

Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.

Låt macaronsen vila i minst 30 minuter så att ytan torkar, detta minskar risken för att de spricker i ugnen sedan när du gräddar dom.

Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen

Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.

Fyll dem med något gott och njut!
 
De på bilden har jag fyllt med salt kola.

Salt Kola

75 g strösocker
2 msk vatten
75 g ljust muscovadosocker
50 g osaltat smör
1 dl vispgrädde
½ tsk havssalt i flingor

Blanda socker och vatten i en liten kastrull och värm på svag värme tills sockret lösts upp. Koka upp och låt sockerlagen koka tills den har karamelliserats och blivit gyllenbrun. Tag bort från värmen och tillsätt muscovadosocker, smör och grädde. Rör om tills smör och socker smält. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och låt kolan sjuda ca 3-4 minuter, den skall tjockna och täcka baksidan av en sked. Tag bort från värmen och tillsätt saltet. Häll över kolan i en skål eller glasburk och låt kallna och tjockna.

Bred fyllning på hälften av biskvierna och lägg ihop dem med resterande. Låt bakverken ligga kallt, ca 30 min innan servering.
 
Camilla bakade minidrömmar och mini shackrutor. Amanda bakade mini prinsessbakelser och Ida gjorde mini cupcakes och miniatyr violmaränger. Förutom Macarones med salt kola bakade jag chokladmacarones med körsbärsfyllning och violmacarones med vit chokladganace, ett par tre olika mjölkfria nötbollar och Cake Pops, vilka verkade bli kvällens hit.

Cake Pops
Ca 30 st

2 ägg
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjöl
3 msk kakao
2 dl vaniljyoghurt
150 gram philadelphiaost
200 gram vit choklad
Olika strössel
30 st grillpinnar

1. Vispa ägg och socker poröst.
2. Blanda i bakpulver, vaniljsocker, mjöl och kakao och rör väl.
3. Tillsätt vaniljyoghurten och blanda allt.
4. Häll smeten i en smord och mjölad lite större sockerkaksform.
5. Grädda i ca 30 minuter i 200 grader i nedre delen av ugnen. Låt
kakan svalna helt.
6. Mosa sönder kakan i en bunke och blanda i philadephiaosten, jag körde ihop det i matberedaren.
7. Forma till 30 bollar och låt dem stå kallt i ca 30 minuter.
8. Smält den vita chokladen, går bra i micron 30 sek. rör om och kör 30 sek till.
9. Tryck i en grillpinne i varje boll och doppa dem i chokladen
10. Låt överflödig choklad rinna av något innan du doppar dem i strösslet, sätt ner  pinnen i t.ex.
ett lågt glas.
11. Ställ in i kylskåp till servering.

Ät och njut.

Här är hela familjen samlad.

3 kommentarer:

Ida sa...

Åh jippi vilka fina bilder! jag glömde ta kort på kalasdörren innan jag tog ner det. :D de bilderna vill jag ha sen :D

ida sa...

WOW vilket bord! Vilken fest! Vad mycket gott och fint. :)

Åsa sa...

bordet, festen, kakorna! Snart måste vi göra slag i saken och öppna något, som folk kan vallfärda till, för att få smaka på allt det unika och goda.
Korten mailar jag så fort jag kan. Puss, puss ;)