Matklubbens Topplista

fredag, september 30, 2011

Janssonsdagen 30 september

Janssons frestelse är en gratäng gjord på potatis, lök, ansjovis och grädde som bland annat tillskrivs operasångaren Per Adolf  "Pelle" Janzon (1844-1889). Han gjorde sig känd för att bjuda på en sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng, vilket skulle ha givit upphov till namnet Janzons frestelse på denna typ av gratäng. Dock blev rättens namn inte allmänt accepterat förrän 40 år efter Janzons död.
Om man istället för ansjovis använder köttfärs kallas det Karlssons frestelse, en vegetarisk Janssons utan ansjovis kallas Hanssons frestelse. Den sistnämnda kan istället för Hanssons kallas Svenssons beroende på var i landet man befinner sig.

JANSSONS FRESTELSE
Ingredienser  4 pers.

1 burk Grebbestads anjovisfiléer, (125 gr)
2 gula lökar
8 potatisar
3 dl grädde
ansjovisspad
0,5 dl ströbröd
2 msk smör

Tillagning

1. Skala löken och skär den i tunna skivor. Skala och skär potatisen i fina strimlor.
2. Varva potatis, lök och ansjovis en väl smord form. Översta laget ska vara potatis.
3. Häll på grädden och lite ansjovisspad. Strö över ströbröd och lägg på några klickar smör.
4. Grädda tills potatisen blivit mjuk och fått en ljusbrun färg.
5. Servera med knäckebröd en bit lagrad ost och gärna en kall öl.

Ungstemperatur: 225° C. Gräddningstid: 45-60 minuter.


Källa. Recept.nu Temadagar.se Wikipedia.org

Inga kommentarer: