jag har ätit
måånga soppor i mina dar,
till 4 personer
1 medelstor rödbeta, skalad och skuren som pommes frites
1 stor morot, tvättad och skuren i slantar
1 medelstor rödlök, skalad, halverad och skuren i tunna skivor
1 liten fänkål, finskuren eller skivad på mandolin
1 stor vitlök
4 färska timjankvistar eller 2 tsk torkad timjan
½ tsk kanel
1 tsk spiskummin
2 lagerblad
1 tsk fänkålsfrön
1 l vatten
2 ört- eller grönsaksbuljongtärningar
3/4 dl ekologisk tomatpuré
1-2 tsk havssalt samt nymalen vit- eller svartpeppar
och ev. lite chili eller cayennepulver.
Topping
Getmesost eller smulad fetaost
persilja
Bryn alla grönsaker utom fänkålen i kallpressad extra jungfru olivolja och tilsätt alla torra kryddor.
Häll på vatten och tillsätt buljongtärningarna, rör om.
Låt soppan sjuda i 15-20 minuter och blanda i tomatpurén och den finskurna fänkålen.
Smaksätt med salt, peppar och chili eller cayenne. Koka ytterligare 2-3 minuter.
Serveras varm med ett par tsk getemese eller fetaost på varje portion.
Gott till soppan är grovt fullkornsbröd med smör på.