Matklubbens Topplista

måndag, januari 04, 2010


Mördegskaka smaksatt med choklad tillsammans med maräng kan inte bli annat än fantastiskt!

Chokladjitterbugg (are) som Ida säger, tihi.

3/4 dl socker
250 g smör
300 g vetemjöl
1 msk kakao

Maräng fyllning
3 äggvitor (1 dl)
2 dl strösocker

Lägg alla ingredienser till degen i en bunke eller matberedare och kör snabbt ihop till en deg.
Låt degen vila kallt någon timme.
Gör under tiden fyllningen.

Vispa upp vitorna i vattenbad, tillsätt sockret lite i taget, fortsätt vispa tills alla sockerkorn smält, ta smet mellan fingrarna och gnugga så känner du när de är borta.

Marängsmeten ska vara tjock och blank.

Ta marängen från värmen och fortsätt vispa tills smeten svalnat något.

Dela degen i två lika stora delar och kavla ut varje del till en ½ cm tjock rektangel, ca 15 x 30 cm.
Lossa degen från underlaget tex. med en degspade.
Bred hälften av marängsmeten på degplattan och rulla ihop som en rulltårta.
Gör likadant med den andra deghalvan.

Svep in varje rulle i plastfolie och ställ dem kallt, gärna till nästa dag.

Skär centimeter tjocka skivor och lägg på bakpappersklädd plåt.

Grädda i ugnens mitt, 175 grader ca 20 min.

5 kommentarer:

Marianne sa...

Gitterbuggar slår faktiskt biskvier. Vi är inne i ett bantaril. Vi är så jävla sugna på fikabröd till kaffet. Din bild gjorde det inte lättare.
Mats

Katarina sa...

Ida! Jag säger också jitterbuggare.

Katarina sa...

Förresten Åsa, välkommen tillbaka. Och krya på dig!

Åsa sa...

Mats: jag valde mellan att baka biskvier och jitterbugg, håller ju också igen på fikabröd så jag kunde ju bara inte baka båda. Ida fick bestämma, så då blev det Jitterbuggare.
Katarina: Tack och tack.
Jag dricker chaite med honung, och sitter framför brasan och stickar.

Ida sa...

åh jippi katta! alla bara skrattar åt mig när jag säger det men ja menar nånstans måste jag ju fått det ifrån :)