Matklubbens Topplista

torsdag, augusti 01, 2013

Limeformar

Krispiga smulor varvas med en syrlig frisk limekräm. 

Ca 15 st
Småbrödsformar

Smulor
2 1/2 dl fiberhavregryn
1 1/2 dl vetemjöl 
1 dl strösocker 
1 krm salt
125 g kallt smör

Limekräm 
2 ägg
1 1/2 dl strösocker 
Rivet skal av 2 limefrukter 
1/2 dl nypressad limesaft
1/2 dl vetemjöl

Börja med smulorna. 
Blanda de torra ingredienserna och finfördela det kalla smöret i mjölblandning en, nyp ihop till en smulig massa. 

Limekräm.
Rör ihop ägg och socker i en mikrotålig bunke. Tillsätt det rivna limeskalet, limesaften och mjölet och rör ihop till en lös smet. Värm krämen på högsta effekt i mikron. Sammanlagt 2 minuter, vispa med 30 sek. mellanrum tills den börjar tjockna. 
Vispa ihop till en slät kräm. 

Fördela två tredje delar av smulorna i de små pappersformarna. Tryck till lite i mitten och gör en fördjupning.  Fyll limekrämen i formarna och avsluta med resten av smulorna. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 10 minuter. 

Supergoda till en kopp kaffe eller te. 

Inga kommentarer: