Matklubbens Topplista

torsdag, augusti 01, 2013

I väntan på mitt växthus.


Får den inglasade balkongen fungera som ett växthus. Så nu ska det bli värsta tomat och gurkodlingen där ute på balkongen.

Solmogna tomater hör sommaren till och det är inte ett måste att ha ett växthus för att lyckas. Stora krukor och hinkar, en balkonglåda eller ampel fungerar utmärkt.

 Det finns tomater för alla odlingsförutsättningar. Det handlar bara om att välja rätt sort. På trädgårdsmässan köpte jag fem nya tomatsorter plus de sex sorter som jag satt av egna frön.

Växthustomater vill ha det extra varmt och gott medan frilandstomater växer bra utomhus.

Är läget skyddat och sommaren hyfsat solig och varm klarar sig även växthustomaterna ute. Högväxande tomatsorter behöver tjuvas genom att man nyper bort alla sidoskott som växer ut från bladvecken. Busktomater och ampeltomater behöver inte tjuvas.

● Så inomhus i krukor i februari–mars om man har växthus med värmefläkt. I kallväxthus eller utomhus på friland, i ampel eller i stor kruka på terrassen eller balkongen sår man i mars–april. Det tar 8–10 veckor innan mas kan sätta ut dina plantor.

● Fyll plastkrukor med såjord. Så glest och ställ sådden i miniväxthus och håll sådden fuktig.

● Ställ sådden varmt, gärna 22–25 grader.

● När plantorna har fått ett eller ett par bladpar plantera om dem i var sin kruka i porös, näringsrik blomjord.

● Ställ dem ljust, gärna med extra-belysning, och helst svalt. Vid cirka 15 centimeters höjd kan de behöva planteras om i större krukor. Sätt dem ända ner till det nedersta bladparet så utvecklas rötter längs stjälken och plantorna blir stadigare.

● Gödselvattna cirka tre veckor efter den första omplanteringen och därefter en gång i veckan.

● Vid en nattemperatur på 8 grader eller mer kan man sätta ut dem. Använd gärna extravärme i växthus.

● Vattna regelbundet. Skaka plantorna varje dag när de har börjat blomma så pollineras blommorna bättre. När frukterna börjar mogna skär man bort gulnande och skuggande blad för att solen ska komma åt.

● Skörda tomaterna när de är mogna. De som inte hinner mogna på hösten kan man eftermogna i köksfönstret eller koka gröna till sylt och chutney.

Inga kommentarer: