Matklubbens Topplista

fredag, november 30, 2012

Bovetegröt

Min favoritfrukost för tillfället. Gott, varmt och mättande. Jag håller mig mätt i minst fem timmar, vilket är bra, när man jobbar mycket ensam och har spring lunch.

Bovete innehåller fagopyrin, ett färgämne som kan irritera ögats slemhinna. Därför ska man skölja bovetet i hett vatten innan man tillagar det, då försvinner fagopyrinet.

Bovete är naturligt glutenfritt. Det är egentligen en ört, men då dess värdefulla egenskaper och sammansättning gör att det liknar sädesslag, så räknas det med bland dem. Bovete är mycket lättsmält och rikt på mineraler.

Bovetegröt
1 port
1/2 dl krossat bovete
2 dl kokhett vatten
Slå det kokheta vattnet över kornen, rör om häll bort vattnet. Skölj sedan bovetet i kallt vatten.
Koka sedan med
11/2 dl gammeldags mjölk
1/2 dl grädde
1 msk smör
1 krm salt

Koka upp gröten låt den sedan sjuda i 15 minuter, rör om då och då.
Servera med kanel och nötter, färska bär eller rivet äpple och lite honung.

Jag äter denna gröt med mandelmjölk, alltså det blir så himla god kombination, för denna gröt påminner mycket om risgrynsgröt.



1 kommentar:

Ida sa...

Åh perfekt att du hade ett bättre recept än jag för jag äter också denna gröt men tyckte inte den va så god. Men om man kokar den m mjölk o grädde blir den säkert mycket godare :D