Matklubbens Topplista

lördag, mars 27, 2010

Helgens vin

Nytt ekologiskt vin från Mosel!
Moselland Riesling Organic

Från Moselland i Bernkastel-Kaus i Mittelrhen kommer Moselland Riesling 2008 som är ett helt nytt ekologiskt vin och lanserades på Systembolaget nu under veckan.

Moselland är det största kooperativet i Tyskland med över 2500 medlemmar och de kultiverar hela 2300 ha mark. De startade 1968, bytte namn 1986 till Moselland och 2004 tog de över tre andra kooperativ och finns idag också representerade även i Pfaltz, Rheinhessen, Nahe och Mosel där huvudkontoret ligger.

Vinmakare är den unga och kreativa Manuel Brixius. Till fusion food och asiatisk matlagning är ett tyskt vin med viss sötma och en lägre alkoholhalt en perfekt matchning. Det beror på att de ofta söta inslagen i maten möter sötman i vinet och din upplevelse är ett torrt och krispigt vin. Hade du istället valt ett riktigt torrt vin med hög syra så förstärks de inslagen av sötman och nu skulle du troligtvis känna att vinet är alldeles för syrligt istället. Chilihettan gynnas också av en lägre alkoholhalt.

Moselland har ett gott rykte för sina viner som håller en hög och jämn kvalitet till priser som konsumenterna accepterar. Efterfrågan på ekologiska viner har länge varit stor i Sverige och därför tog man ett strategiskt beslut för flera år sedan att få vinbönderna att gå över till ekologisk odling. Marken måste vara fri från kemikalier under minst tre år innan det kan gå över till ekologiskt odlade druvor.

OM VINET

Moselland Riesling Organic 2009
Art nr 5345
Pris 59 kr
Land Tyskland
Distrikt Mosel
Alkoholhalt 8,5%

Färg: Blek, ljusgul färg
Doft: Druvig doft med inslag av honung, päron och grön banan
Smak Halvtorr, ungdomlig, druvig smak med inslag av honung, päron och mandarin
Användning: Serveras vid cirka
8° C till lättare rätter av fisk eller skaldjur, gärna med asiatiska inslag.

Det passar kanonbra till chilikryddade fiskgrytan.

Inga kommentarer: