Matklubbens Topplista

tisdag, februari 16, 2010

Fettisdag

I kväll blir det middag med Camilla, Olle och Amanda. (Fanny stannar hemma)

Vi äter traditionellt bruna bönor med stekt bogfläsk, korv och avslutar med semlor.

I år bakar jag både vanliga semlor och chokladsemlor. Jag gör dem dessutom små så man kan äta måååånga.

Ska även återuppliva barndommens hetvägg.

Olle bakar också semlor, mini, mini.

Koncentrationen är på högsta topp.

Te och minisemla á la Olle med hallonsylt som fyllning, mums.Vanliga Semlor
Ett recept på de traditionella semlorna som är vanligast. Väldigt goda och relativt enkla att göra. Ca 10 stycken normalstora semlor. Ugnen ska vara på 225 grader.

Recept:
75 gram smör
2,5 dl mjölk
50 gram jäst för söta degar
0,5 dl socker
1 tsk kardemumma (stött eller mald)
7-8 dl vetemjöl eller vetemjöl special
0,5 tsk salt
1 ägg

Fyllning:
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
inkråm från semlorna

Garnering:
3 dl vispgrädde
florsocker

Tillagning:
Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken och värm den till 37 grader (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt lite av degspadet och rör ut jästen i degspadet. Rör ner resten av degspadet, sockret, saltet, kardemumman, ägg och nästan allt mjöl. Arbeta ihop hela degen till en smidig deg gärna i en hushållsmaskin. Degen ska vara blank och släppa kanterna lätt.Låt degen jäsa under bakduk i buken i ca 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader.

Ta ur degen på en mjölnad yta och knåda degen smidig. Rulla en lång rulle av degen och skär sedan upp den i lagomt antal bullar. Rulla de till runda bullar och lägg de på en bakpappersförsedd plåt. Låt de jäsa till sin dubbla storlek vilket tar ca 30 minuter.

Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter och låt de sedan kallan på galler under en bakduk.

Skär eller klipp av ett lock på varje bulle. Det finns många olika sätt att ta av locket på, vissa gillar trekantiga lock, andra fyrkantiga eller runda. Det är helt efter eget tycke.
ta ut lite av inkråmet från varje bulle och lägg ner i en skål. Blanda inkråmet väl med riven mandelmassa och mjölken så att det blir en ganska lös smet. Lägg sedan ner mandemasse-blandningen i bullarna. Vispa grädden ganska hårt med lite lite socker och spritsa ut grädden på bullarna fint. Lägg på locket och sikta lite florsocker över varje bulle strax innan servering.

Njut av väldigt goda semlor.


Chokladsemlor

Chokladsemlor har en chokladkräm istället för mandelmassa och har lite kakao i bulldegen dessutom. Det här receptet kalljäser bullarna vilket gör att det ta lite längre tid att jäsa jämfört med vanliga bullar. Blir ca 14 stycken. Ugnen ska vara på ca 250 grader.

Recept:
25 gram jäst för söta degar
3 dl kall mjölk
100 gram smör
1 ägg
0,75 dl kakao
0,5 strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma (mald eller stött)
10 dl vetemjöl

Fyllning:
100 gram smör
1 dl kaffe
6,5 dl florsocker
1 dl kakao
1,5 msk strösocker
Garnering:
4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

florsocker till garnering

Tillagning:
Smula ner jästen i en bunke och rör ner mjölken till all jäst har löst sig. Rör ner smöret i bitar, ägg, kakao, socker, kardemumma, salt och nästan alla vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den är blank och släpper kanterna. Låta degen jäsa under bakduk i ca 2 timmar.

Arbeta ut degen på en mjölad arbetsyta och knåda den smidig. Dela degen i ca 14 lika stora bitar och forma de till runda bullar. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper och täck med en bakduk. Låt de jäsa i 40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg precis innan gräddning och låt det gräddas i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Bullarna ska sedan kallna på galler under en bakduk.

Gör fyllningen genom att smälta smöret tillsammans med kaffet i en kastrull och låt det sedan svalna till ca 37 grader. Sikta ner kakaon och florsockret och rör om tills smeten blir jämn. Blanda i strösockret och låt smeten sedan svalna i ett kylskåpet. Vispa grädden ganska hårt tillsammans med vaniljsockret.

Skär av toppen på semlan i en fin figur. Spritsa eller klicka ut chokladsmeten på semlan och därefter grädden. Lägg tillbaka locken och pudra med siktat florsocker strax innan servering.

Njut av en god chokladsemla.

2 kommentarer:

Katarina sa...

Vilka söta semlor. Så roligt för Olle att få baka tillsammans med sin mormor.

Åsa sa...

Det är så roligt att baka med honom, han är så duktig, det blir resultat av det han gör.

Visst är minisemlan söt.