Matklubbens Topplista

måndag, december 01, 2014

Favoriträtt Nr 1 om ni frågar mig.

Tareq Taylor, är en av mina absoluta favorit kockar och de rätter han har lagat i trädgårdsprogrammet som byter namn, beroende på vilken dag de sänds, blivit mina och hela familjens favoriträtter som vi lagar om och om igen.

Jag kan berätta att när våran dotter Ida, som bor i Stockholm, var uppe en vecka i höst, lagade vi Tareq mat hela veckan.

Detta är Nr 1 av rätterna.


Potatisgnocchi med sardeller, salami och svartkål.
200 g potatis
1 ägg
1 dl durumvete
1 dl vetemjöl
1 tsk salt

8-10 svartkålsblad
100 g stark salami
8-10 sardeller
1-2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
Rivet skal av 1/2 citron
50 g grovriven parmesan
1 dl oliver
1/2 dl kapris
Färska örter oregano och bladpersilja 

Skala och koka potatisen. Pressa den i en skål. Tillsätt övriga ingredienser och knåda genast samman till en deg.


Rulla ut på mjölat bakbord till rullar ca 2 cm breda och skär sedan varje rulle i 1 cm bitar. Mjöla bitarna och tryck till dem med en gaffel för att göra räfflor i bitarna.


Koka gnocchin i rikligt med lättsaltat vatten tills de flyter upp till ytan, då är de klara. Ös upp med hålslev i ett durkslag. 


Tvätta svartkålen noga under rinnande vatten. Strimla den. Hacka vitlök och salami fint.
Fräs vitlök, salami och sardeller i olivolja tills allt börjar få lite färg. Tillsätt svartkålen och stek allt cirka två minuter.



Tillsätt den kokta gnocchin tillsammans med 1/2-1 dl av kokvattnet och de övriga ingredienserna. Låt allt bli genomvarmt. 


Servera med lite extra riven parmesan och färska örter.


Rätten är ganska smakrik och stark beroende på hur stark salamin är, så det passar bra med en god öl till.
Vi provar julöl allt eftersom och denna lager var jättegod.









Inga kommentarer: