Matklubbens Topplista

måndag, oktober 27, 2014

Pulled Beef Burger.

Det är så himla härligt att göra långkok i ugnen. En härlig köttbit en god kryddblandning ner med allt i en stekgryta med lock, skuss in i ugnen, 125 grader i fyra timmar, kanske längre om köttbiten är riktigt stor.


Ingredienser
800 g benfri högrev
1 gul lök
4 vitlöksklyftor 
1 burk konserverade körsbärstomater 
1 msk rökt paprikapulver
1/2 msk spiskummin
1 msk farinsocker 
3 msk köttbuljongfond
1 dl rödvin
1/2 dl vatten
2 msk whisky 
salt och svartpeppar

Lägg ner högreven i stekgrytan klappa in salt och peppar runt hela.

Skala och skiva lök och vitlök. Blanda övriga ingredienser och häll över köttet. Lägg sen lök och vitlök ovanpå högreven och lägg på locket på grytan.

Sätt in i ugnen på 125 grader. Låt tillaga i 4 timmar. I vissa fall kan det ta längre tid. Köttet är färdigt när det enkelt går att dra (pull) isär, därav namnet.

Dra isär köttet med två gafflar och blanda noggrant runt i grytan. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs.

Servera mellan nybakat hamburgerbröd, syrad kål eller Cole Slaw, bakade tomater och salt gurka. Ugnsrostade potatisklyftor passar bra som alternativ till pommes frites.

Det funkar utmärkt att göra köttet dagen före och sen värma på runt 100 grader i ugnen i ca 45 minuter innan serveringen.

Extra gott blir det med hembakat Hamburgerbröd.

Ingredienser
8-12 bröd beroende på hur stora du vill ha dom.

25 g jäst
2 dl mjölk
1 dl vatten
1 msk strösocker
4 msk rapsolja
2 tsk salt
1 ägg
8-9 dl Fyra sädesslag med surdeg ( spara lite till utbakningen)

Pensling
1 ägg
2-3 msk sesamfrön eller vallmofrön

Sätt ugnen på 225 grader.

Smula ner jästen i en degblandare. Värm mjölken och vattnet till 37 grader och häll i blandaren. Tillsätt socker, olja, salt och ägg och rör om. Blanda i mjölet lite i taget. Arbeta degen smidig i 5-10 minuter. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Dela degen i två bitar, knåda varje bit till runda bullar. Rulla sedan ut dem till två längder och dela varje längd i sex till åtta bitar. Forma till runda bollar. Lägg bollarna på plåtar med bakplåtspapper och platta till dem med handen. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter 

Pensla med lätt uppvispat ägg och strö över valfria frön. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter, tills bröden fått fin gyllenbrun till brun färg. Ta ut och låt bröden svalna på galler under en bakduk. Bröden går jättebra att frysa.


Bon apetit och trevlig kväll. 

Inga kommentarer: