Matklubbens Topplista

onsdag, oktober 03, 2012

Hallon
Jag kom på att jag planterade ju även några hallonbuskar i höst, gula avlånga och röda traditionella. Har läst på om hallon och dess skötsel, det kan du läsa här nedan.
Hallon hör nog till mitt favoritbär.

Hallon kan planteras både på hösten och på våren, och det finns en mängd olika sorter att välja bland. Trädgårdshallon(Rubus Hallon-Gruppen) börjar mogna redan i juli, och fortsätter sedan att ge bär in i augusti. Vill man ha hallon under en lång period ska man även plantera några hösthallonbuskar. Hösthallon(Rubus Hösthallon-Gruppen) ger skörd från september ända till den första frosten.

De flesta hallonbuskar har röda bär, men det finns även gula sorter.

Gödsla på våren

När man anlagt sin hallonodling ger den mer än den kräver. Gödsla på våren med kompost eller kogödsel så fortsätter buskarna att växa och må bra.

Bind upp

Många hallonsorter är höga, och behöver bindas upp. Det gör man enkelt med hjälp av stolpar som slås ner i marken. Spänn trådar mellan stolparna och bind fast skotten.

Klipp ner de skott som burit bär

Gammaldags hallon såsom ’Mormorshallon’, ’Haida’, Ottawa’och ’Preussen’ bär på fjolårsskotten och de gamla skotten tas därför bort efter skörd, detta gör man genom att kllippa ner skotten till basen. Hösthallonen bär på årsskotten, ofta stora välsmakande och helt maskfria hallon.Dessa ska enligt reglerna beskäras helt ner till marken efter skörd.

Nyttigt

Hallon är inte bara goda, de är nyttiga också; fiberrika och fulla av antioxidanter. Ät hallonen precis som de är, kanske på frukostfilen eller fredagsglassen, eller använd dem till sylt, saft, paj eller smoothie. Underbart!

Att odla

Hallon är det säkrast att odla en bit från övriga kökslandet eftersom de sprider sig med rotskott, om än inte så långt från moderplantan. Välj en solig plats med väldränerad jord, gärna med något lägre pH-värde precis som rhododendron. Sätt plantorna med cirka 30 cm mellanrum och sätt gärna upp en stödställning som de kan luta mot.

Inga kommentarer: