Matklubbens Topplista

onsdag, oktober 03, 2012

Blåbär

Blåbär


Vaccinium corymbosum

Ericaceae

Blåbär växer vanligen vilt och bildar små buskar med en höjd mellan 15 och 40 cm. Sorterna vi odlar i Sverige är oftast amerikanska och bären är större än hos de vildväxande sorterna. Även buskarna blir större, drygt en meter höga. Botaniskt sett är blåbär egentligen ett dvärgträd.

Bären är blå med vitt fruktkött. Smaken är ganska söt och god. Bären färgar inte heller av sig som våra vanliga blåbär. En nackdel med de amerikanska blåbären är att de inte är lika härdiga, utan man får välja ut ett varmt läge. Trots ett bra läge kan man inte odla amerikanska blåbär norr om zon III. De kan odlas i halvskugga, men platsen bör vara luftig. Bären mognar sent och kalla år blir skörden dålig.

Jorden måste ha ett lågt pH-värde, 4,0-5,0 och vara vattenhållande för att buskarna ska trivas. Blanda mycket okalkad och ogödslad torv med den befintliga jorden. Man sätter plantorna lite djupare än de stått tidigare för att gynna skottbildningen. Efter planteringen vattnar man rikligt. Plantorna blir ganska stora och planteringsavståndet bör vara åtminstone 1,5 meter. Mer torv får tillföras efterhand som jorden sjunker.

Vid planteringen klipper man ner buskarna så att de är ett par tre decimeter höga. Det gynnar ny skottillväxt. Följande år gallrar man bort gamla grenar och grenar som inte växer uppåt. Bären kommer på fjolårsskotten. Man kan föröka blåbär genom att ta sticklingar från ettårsskotten på sommaren. Skotten klipper man i bitar på 20 cm, precis under en knopp. Även toppen kan användas. Skotten sätts ner i jorden så att bara 5 cm sticker upp. Där kommer sticklingarna att rota sig. Håll marken fuktig.

Blåbär blommar i maj-juni. För att det ska bildas bär måste man odla flera olika sorters blåbär tillsammans. Det finns några sorter i handeln, bl.a. Northblue, Barklie och Dixi. Putte är en självfertil sort och kan odlas ensam.

Blåbär drabbas sällan av skadedjur och sjukdomar. Däggdjur gillar däremot blåbär och det kan vara svårt att få ha dem ifred. Till och med hundar äter av bären.

Blåbär används till saft, sylt, marmelad och dessert.Källa: Odla.nu

Inga kommentarer: