Matklubbens Topplista

tisdag, augusti 14, 2012

Hårt glutenfritt tunnbröd

Jag har upptäckt att jag mår så mycket bättre när jag inte äter mat som innehåller mjöl. Om jag är glutenintollerant eller inte har jag ingen aning om, skulle väl kunna testa mig någon gång, men det känns inte så viktigt.

Jag klarar mig faktiskt fantastiskt bra utan matbröd, det är bara vid vissa måltider som det blir lite knepigt. Tex när vi ska äta surströmming, då måste man ju bara ha hårt tunnbröd. Så nu har jag bestämt mig för att prova att baka det med glutenfritt mjöl.
Så jag vände mig till min allra bäst vän, Googel, och hittade ett recept, men som vanligt måste jag ju alltid göra om dem lite, eftersom det oftast innehåller någon ingrediens som jag inte tål. Så nu blir det baka av.

Norrländskt hårt tunnbröd

Värm vattnet till 37 grader. Tillsätt sedan den smulade jästen, sockret, saltet och fänkålen. Använd elvispen, med degkrokar, när du rör ihop basmjölet med de övriga ingredienserna till en smidig deg. Dela upp degen i ca 20 bitar. Kavla ut tunna kakor stora som stekpannan, nagga med en kruskavel ordentligt. Grädda i torr stekpanna tills brödet är gyllenbrunt och hårt. Låt kallna(torka) utan bakduk. Det är fantastiskt gott till stekt fisk, inlagd sill och surströmming. Och det smakar lika bra med bara lite smör och kanske en ostskiva på.

3 dl vatten
10 g jäst
1 tsk socker
1/2 krm salt
1 tsk fänkål
5 dl skrädmjöl
3-4 dl glutenfritt basmjöl

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för receptet! ☺
Blev riktigt gott!