Matklubbens Topplista

måndag, november 29, 2010

God 100 åring


När jag var liten fick vi läsk endast på lördagar, till Hylands Hörna, jag min syster och bror fick dela på en sockerdricka. Men till jul var det fest, då köptes det en hel back bara med julmust och det var verkligen speciellt för då fick vi en hel flaska var till julmaten, och det var så gott.

100 år har gått sedan far och son, Robert och Harry Roberts blandade till den allra första julmusten.

1910 startade de tillverkning i Örebro. Receptet är hemligt och endast två personer känner till de exakta
ingredienserna.

Harry Roberts, som studerat kemi i Berlin, laborerade flera år tills han hittade sin mörka tillsats med runt 30 smaksättare, däribland malt och humle.

Drycken liknade svagdricka men hade helt annan smak och skummade av humlen.
Familjen Roberts hade mustextraktet som en av de första produkterna i sin nya essensfabrik 1910.

Drycken hette julöl från början. Först på 1930-talet dök namnet julmust upp.

Bryggerierna köper det hemliga extraktet och färdigställer sedan sina egna versioner.

Under det tidiga 1920-talet, förbudsomröstningens tid i Sverige, lanserades must som en alternativ måltidsdryck till den då populäraste mörka ölen under namnet Münchener-öl eller München-öl

Försäljningen av julmust i Sverige i juletid får varje år Coca-Colas egen försäljning att minska med runt 50% i december varje år, det gör Sverige unikt i världen i detta avseende. Genom åren har läskjätten därför försökt utmana julmustförsäljningen på ett flertal olika sätt. Flera gånger har man försökt köpa rättigheterna till det hemliga receptet för att på så vis själva få kontrollen över försäljningen, dock utan resultat.
I Sverige konsumerades 45 miljoner liter julmust under decembermånaden 1999. Detta innebär att den genomsnittliga svenska invånaren dricker 5 liter julmust under december månad. Julmust står för ungefär 50% av den totala läskmarknaden i december, och 75% av den totala mustförsäljningen under ett helt år.

Det finns ett knappt 30-tal olika sorters julmust.

Har du någon favorit bland alla sorter?
Och den eviga frågan, är Julmust och Påskmust samma sak?
Skriv gärna och berätta.

Källa: Stockholms Stadsbibliotek, AB Roberts i Örebro (TT) och Wikipedia

6 kommentarer:

Katarina sa...

Ja, julmust ska det va till julmaten, hur god öl som än serveras.

Ida sa...

jag tror jag gillar apotekarnes mest och jag tycker att påskmusten mest smakar avslagen julmust :P men ibland äre gott också.

Åsa sa...

ja, julmust till lunchen på julafton, men till middan vill jag ha mumma, och i den finns det ändå julmust, det blir som svagdricka, trots att vi spetsar den med lite madeira.

Jag tror också att Apotekarnes är godast, men Nygårds är också god. Men det finns alltså 30 olika sorter, men vi har kanske tre eller möjligen fyra.

Åsa sa...

forts.. spetsar med madeira så smakar det mycket julmust.

...möjligen fyra i vära affärer här uppe.

Addicted to Julmust sa...

Mora must från Mora Bryggeri och Hammars julmust från Hammars Bryggeri är mina favoriter.
När det gäller julmust/påskmust är nog det bästa svaret nog 'nja':
http://addictedtojulmust.se/2010/04/den-eviga-fragan-ar-julmust-och-paskmust-samma-sak/

Åsa sa...

Hej Addicted to Julmust, här uppe i Norrland har vi inte de sorterna, vore kul att prova. Får väl göra sig en tur neråt landet och kalla den en julmustresa, hihi.
Jag håller med julmust och påskmust är absolut inte samma sak, ej heller det som fanns som festmust.