Matklubbens Topplista

måndag, december 07, 2015

Växthuset!

Tänk att nu har jag ett eget växthus! Nåt jag har drömt om i många, många år. 

Det gick väldigt fort att sätta upp tack vare min händige man.

Men vi tar det väl från början.

Vi visste exakt vart växthuset skulle stå, i vänstra hörnet av kolonilotten. Dels för att få jämnvikt med alla andra byggnader och mittemot den lilla sovstugan. Så när man ligger där kan man titta rakt in i växthuset. En härlig syn på morgnarna. Sen är det ett perfekt läge för att stoppa upp vinden som kommer där som ett kallvattenstråk. 

Eftersom växthuset är av säkerhetsglas, ser man omgivningen igenom rutorna. Om jag hade valt kanalplast skulle jag känna mig instängd och hela byggnaden skulle upplevas som klumpig. Vi valde ganska snabbt vilket växthus vi ville ha och det fans på Skånska byggvaror. Jag ville helst ha ett med grön ställning, men det hade utgått så då fick det bli i aluminium och det är ändå väldigt fint.


Här växte det sparris i många år när de förra ägarna hade denna lott och till höger var det tre kompostlådor. Nu är sparrisen flyttad till extra lotten och kompostlådorna rivna, för de var helt uppruttnade. Vi ska fixa nya och ha dom på baksidan av huset istället.


Rensa, rensa, rensa! Gräv, gräv, gräv! Alltså ju djupare jag kom desto mer rötter från sparrisen fick jag upp. Det är inte klokt vilka rötter dom har. Det var som rastaflätor. Jag vet inte hur många skottkärrlass jag körde bort, men det var mååånga.


Hela stommen och allt glas på plats. Det gick något lättare än vad vi trodde, men visst var det vissa saker som strulade, som tex en tätningslist som skulle klämmas fast i varje skarv mellan glasen. Och jag fick först sätta en smal gummilist i ett smalt spår i varje metallskena, på vissa på bägge sidor, där glaset skulle vila. Och jag är ju rätt höjdrädd, så fatta svindeln när jag skulle sätta i dom längs takets skenor. Huvva, så läskigt det var.

En av mina lediga förmiddagar åkte jag ut och kärra jordlass för att jämna ut underlaget inför helgens plattläggning.


Åke la plattorna och jag tog tag i extra lotten med ogräsrensning och förberedelser inför vårsådden. 
Åke är verkligen expert på byggnationer och han är så noggrann och det blir så himla bra allt vad han tar sig för. Och jag, utan att skryta är bäst på att så och odla, så då gör vi ju helt rätt som delar på våra arbetsområden. Eller hur.


Att inreda är nog det som jag tycker är absolut det roligaste som finns. Och att inreda ett växthus är ju en liten utmaning. Jag har ju valt att ha det mer som ett orangeri än som ett växthus med jordbäddar. Jag har en liten pallkrage i ett hörn som ni ser, där kan jag odla kronärtskockor eller majs. Tomater och gurka kommer jag ju alltid att odla i stora krukor.
Det här skrivbordet fick ju inte plats i lägenheten, nu när vi gjorde om den till en tvåa och fick ett större kök, så nu hamnar det här ute, som planteringsbord och bra förvaring i alla lådor.


Kökssoffan blev ju också över när vi nu har större bord i köket. Men här kom den väl till pass, så skönt att lägga sig och vila en stund mellan ogräsrensningarna.


En korgstol är ju ett måste i ett växthus, tycker jag. Den här hittade vi på Rusta av alla ställen och den är så skön att sitta i. 


En vinranka i hörnet. Jag grävde ner roten utanför växthuset och så ledde jag in själva växten in i växthuset. På det sättet ska den klara sig bäst. Då behöver man inte tänka på vattning eller övervintring. Här på bilden är den ju hur kort som helst, men i höst så hade den vuxit nästan två meter. Så det ska bli så spännande att se till våren hur den har klarat sig.

Ha det fint!
/Åsa

Inga kommentarer: