Matklubbens Topplista

söndag, april 04, 2010

Hipp druva från hipp världsdel!Stoneleigh Riesling

I detta vinvärldens kultområde började man att plantera vinrankor 1973. Tidigt planterade man druvan sauvignon blanc som visade sig trivas utmärkt i det tempererade klimatet. Kombinationen av flest antal soltimmar på Nya Zeeland, 2400 per år, plus den karga jordmånen ger de unika förutsättningarna.

De stora stenarna som täcker marken ger en bra dränering och fungerar också som värmestabilisatorer under de kalla nätterna då stenarna behåller värmen från dagens solljus och skyddar mot eventuell frost. Här växer fantastiska Stoneleigh Riesling!

På Stoneleigh har man gjort begreppet hållbar utveckling till honnörsord och de är ledande initiativtagare till många projekt i regionen. De har återplanterat över 21 000 inhemska växter och planerar för ytterligare 5 500. Samtidigt är de engagerade i att återställa tidigare förstörda våtmarker, något som gör att även faunan påverkas i en positiv riktning.

Under de senaste tiotal åren har nya zeeländarna och även Stoneleigh börjat plantera druvan riesling som gillar det svala klimatet ”over there”. Här får druvan dock en helt annan karaktär och öppnar upp för betydligt mer frukt.

Druvorna plockades i Marlborough i början av maj. Frukten hanterades mycket försiktigt och har sedan fått kalljäsa, vilket ger en mer utdragen jäsningstid och ger ett mer smakrikt vin. Jäsningen avbröts för att behålla en liten restsötma i vinet. Därefter följer en kort tid på rostfria temperatur-kontrollerade ståltankar. På doften hittar du troligtvis intensiva lime- och blomaromer med en hint av nektarin och vita persika i bakgrunden.

Stoneleigh Riesling är torrt, fruktigt, friskt med inslag av citron, gröna äpplen och en viss kryddighet. Vinet är ett gott sällskap till vår svenska löjrom, naturella skaldjur och kokt och ångad fisk. I denna typ av mat finns en liten sötma som balanseras av den lilla restsötma som finns kvar i vinet.

Smaklig spis och Glad Påsk!OM VINET

Stoneleigh Riesling
Varu nr: 6498
Pris: 99 kr
Volym: 750 ml
Ursprungsland: Nya Zeeland
Druva: Riesling
Färg: Ljust gul med gröna reflexer.
Doft: Intensiva lime- och blomaromer med nektarin och vit persika i bakgrunden och lite kryddig kanel.
Smak: Torrt, lätt, fruktigt, friskt vin med medellång smak. Inslag av citron, gröna äpplen och en viss kryddighet.
Alkoholhalt: 13,5 %
Tillfällen: Drinkmingel, Festmiddag, Hemmamys, Högtid
Inga kommentarer: