Älgstek med gräddsås och bakade rotsaker
6 portioner
Ugnstemperatur 200º
Ingredienser
1 älgstek, ca 1,3 kg
matfett, till stekning
salt och peppar
2 tsk timjan
6-8 enbär
1 lagerblad, smulat
5 persiljekvistar
1/2 liter köttbuljong, eller viltbuljong
matfett, till stekning
salt och peppar
2 tsk timjan
6-8 enbär
1 lagerblad, smulat
5 persiljekvistar
1/2 liter köttbuljong, eller viltbuljong
Gräddsås:
sky, från steken
3 msk vetemjöl, + vatten
2 dl vispgrädde
1 dl svart vinbärsgelé
Bakade rotsaker:
Potatis, morötter, persiljerot, rödlök
sky, från steken
3 msk vetemjöl, + vatten
2 dl vispgrädde
1 dl svart vinbärsgelé
Bakade rotsaker:
Potatis, morötter, persiljerot, rödlök
olja, flingsalt och någon örtkrydda eller paprikapulver
Tillagning
Hetta upp matfett i en stekgryta och bryn steken runt om. Salta och peppra. Stick in en köttermometer med spetsen mitt i den tjockaste delen.
Tillagning
Hetta upp matfett i en stekgryta och bryn steken runt om. Salta och peppra. Stick in en köttermometer med spetsen mitt i den tjockaste delen.
Krydda med timjan, enbär och lagerblad.
Lägg i persiljestjälkar och slå på buljongen. Stek tills termometern visar 75º.
Ös då och då.
Håll steken varm och låt den vila 10-15 minuter innan den skärs upp.
Sila skyn.
Blanda mjölet med lite vatten och vispa ner redningen i skyn.
Koka upp och koka 3-5 minuter.
Tillsätt grädden och sjud ytterligare ett par minuter.
Rör ner gelén och smaka av.
Bakade rotsaker
Skala och bita upp alla rotsaker.
Lägg dem i en ugnsform med olja, salt, kryddor och ugnsbaka dem tills de är mjuka, ca 15 minuter.
Skär upp steken och servera med gräddsåsen och de ugnsbakade grönsakerna.
Skär upp steken och servera med gräddsåsen och de ugnsbakade grönsakerna.
Dessert
Päronpajer med vispad grädde
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar