Matklubbens Topplista

lördag, oktober 03, 2009

Bröd


Av Jan Hedh och Klas Andersson.

Bröd kan precis som annan gastronomi bli till konst om man driver bakandet till sin spets, vilket Jan har gjort i den här boken där kunskap, fantasi och kvalitet fått spela tillsammans.

Redan som fjortonåring bestämde sig Jan Hedh att han skulle bli bagare.

I tiotals år har han jobbat med bröd, skrivit böcker och rest jorden runt för att lära sig bakningshantverket.

Verkligt hantverk och brödpyssel är det nämligen frågan om när man bakar på Jan Hedhskt vis.

Mest handlar bakning á la Hedh nämligen om långa och många jäsningar för att nå det önskade slutresultatet. Ett härligt aromrikt bröd med frasig skorpa och stora luftbubblor.

När du bakar med denna bok som underlag behöver du inte starta med alla metoderna på en gång. Man kan använda surdeg eller russinjäst när man vill baka och inte båda på en gång. Man bestämmer själv vilken metod man vill använda.

Man får se denna bok som ren undervisning i konsten att baka. Viktigt att man läser igenom hela inledningen från början till slut, då har man alla förutsättningar att lyckas.

Och det gäller att planera, för i princip tar alla recept minst två dagar att baka.
Men då får man det allra bästa brödet också.

Inga kommentarer: