Matklubbens Topplista

fredag, oktober 09, 2009

Snacks


Kikärter, Friterade!
Bra alternativ till chips.

frityrolja
300 gram kikärter
0,5 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
salt

Tillagning
Lägg kikärterna i en bunke, häll över rikligt med kallt vatten så att de blir väl täckta och låt svälla över natten.

Häll av vattnet och klappa kikärterna torra med hushållspapper.

Om du har en fritös, fyll upp med olja till översta sträcket. Sätt temperaturen på 180 grader. Fyll korgen med kikärter och sänk ner i oljan, kikärterna ska täckas helt med olja, så du får nog fritera i omgångar. Fritera kikärterna i 6 minuter, du kan behöva lägga locket på glänt, för kikärterna kan sprätta iväg, häll upp på hushållspapper.
Häll kryddor och lite salt i en rostfri bunke, häll ner de varma kikärterna och skaka runt, så kryddblandningen fastnar.

Låt svalna.

Så här gör du utan fritös.

Fyll en djup tjockbottnad kastrull till en tredjedel med olja och värm till 180 grader eller tills en brödtärning blir gyllenbrun på 15 sekunder.
Fritera hälften av kikärterna i 3 minuter, ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper, gör likadant med resten av kikärterna.
Lägg ett lock på glänt på kastrullen, kikärterna kan sprätta iväg.

Lämna inte oljan utan tillsyn.
Värm oljan på nytt och fritera kikärterna en gång till, även nu i 3 minuter per omgång eller tills de har fått färg.
Låt rinna av.

Blanda kryddor och lite salt i en rostfri bunke, häll ner de varma kikärterna och skaka runt, så kryddblandningen fastnar.
Låt svalna.

2 kommentarer:

Katarina sa...

Man blir lite nyfiken på händerna. Är det månne Camilla och Amanda som njuter av läckerheterna?

Åsa sa...

japp, rätt gissat, Camilla till vänster och Amanda till höger.