Matklubbens Topplista

söndag, oktober 18, 2009

Durumbröd


Ur Helen Johanssons bok bröd.

Ingredienser
1 l vatten
30 g jäst
1 200 g vetemjöl med hög proteinhalt exempelvis dinkel
300 g durummjöl
40 g havssalt

Blanda alla ingredienser utom saltet och arbeta degen i hushållsmaskin i 15 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge.
Tillsätt saltet.
Arbeta degen i ytterligare 5 minuter.
Lägg den i en oljad bunke och låt den vila i 2 timmar eller över natten i kylen.
Forma degen till fyra runda bullar (eller två om du vill göra avlånga stora buffébröd, lägg dem då att jäsa direkt på plåt).
Lägg dem med verket (skarven) nedåt i jäskorgar pudrade med durummjöl.
Låt bröden jäsa i 1–1 1/2 timme.
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen.
Stjälp upp bröden på plåt med verket uppåt.
Ställ in bröden i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader.
Släpp ut ånga efter 20 minuter.
Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.

Låt bröden svalna på galler.

Inga kommentarer: