Matklubbens Topplista

onsdag, december 29, 2010

Blåbärsgott med havrefras

Jag är vansinnigt förtjust i deserter. Just nu söker jag inspiration till Nyårssupén och snubblade över detta. Men det blir inte det, måste hitta något mer pampigt som avslutning för 2010 och inledning till 2011.


Blåbärsdessert med havrefras
6 personer • 20 minuter

Självklart kan du servera desserten i vilket litet glas som helst, men extra fint är det med ett där man ser de olika skikten.

• 1 dl frysta blåbär
• 1 msk florsocker
• 1/4 lime (saften)

Gräddcrème:
• 1/2 dl grädde
• 1 dl crème fraiche
• 1/2 dl råsocker

Crunch:
• 1 1/2 dl havregryn
• 1 1/2 msk smör
• 2 msk sirap
• 1 krm ingefära (malen)

Blanda de frysta blåbären med sockret och limen i en skål. Låt stå medan du förbereder resten. Blanda havregryn, smör, sirap och ingefära i en stekpanna och smält ihop under omrörning. Låt sedan gå några minuter i pannan tills det blivit lätt rostat. Låt svalna.
Vispa grädde och crème fraiche tillsammans med råsocker i en bunke tills det blir hårt.
Lägg lite crunch i botten av ett litet glas, gärna likörglas eller liknande. Skeda över lite gräddcrème och toppa sedan med bären.

Källa:elle mat & vin

2 kommentarer:

Ida sa...

den där borde vi göra nån helg :D

Åsa sa...

ja, visst verkar den fräsch och lagom söt.
Havregrynscrunchet har jag gjort tidigare, så det vet jag är gott, och med grädd-crème-fraiche måste det bli helt perfekt kombination, söt och lite surt, som bryter bra mot varandra och så syrliga blåbär därtill.
Säg bara till så fixar jag :)