Det här är en lätt och fräsch dessert som passar bra efter all den tunga julmaten.
Clementinsorbet med knäckflarn
Ingredienser
Beräknat för 4-6 portioner
Sorbet:
½ dl socker
1 dl vatten
2 st kanelstänger
5 st clementiner eller ca 2 deciliter pressad clementinjuice
2 st äggvitor
Gör så här:
Koka upp socker, vatten och kanelstängerna i en kastrull. Ställ av och låt sockerlagen svalna.
Pressa clementinerna, se till att få med så mycket fruktkött som möjligt.
Blanda ner den avsvalnande sockerlagen i clementinjuicen och häll den i en iskubsbricka. Sätt in den i frysen i minst 6 timmar, gärna över natten.
Gör färdigt sorbeten precis innan du ska servera den.
Vispa upp äggvitorna till ett styvt skum. Lägg i juicekuberna och mixa ihop sorbeten med en stavmixer eller häll alltihop i en mixer och kör till en jämn sorbet.
Servera med detsamma i glas med knäckflarn och filéade clementinklyftor (mandarinklyftor på burk funkar bra vid garneringen).
Clementinsorbet med knäckflarn
Ingredienser
Beräknat för 4-6 portioner
Sorbet:
½ dl socker
1 dl vatten
2 st kanelstänger
5 st clementiner eller ca 2 deciliter pressad clementinjuice
2 st äggvitor
Gör så här:
Koka upp socker, vatten och kanelstängerna i en kastrull. Ställ av och låt sockerlagen svalna.
Pressa clementinerna, se till att få med så mycket fruktkött som möjligt.
Blanda ner den avsvalnande sockerlagen i clementinjuicen och häll den i en iskubsbricka. Sätt in den i frysen i minst 6 timmar, gärna över natten.
Gör färdigt sorbeten precis innan du ska servera den.
Vispa upp äggvitorna till ett styvt skum. Lägg i juicekuberna och mixa ihop sorbeten med en stavmixer eller häll alltihop i en mixer och kör till en jämn sorbet.
Servera med detsamma i glas med knäckflarn och filéade clementinklyftor (mandarinklyftor på burk funkar bra vid garneringen).
Ingredienser
Beräknat för 4-6 portioner
1 dl flagad sötmandel - mandelspån
50 g smör
½ dl strösocker
2½ msk glykos (finns på apoteket och på Ica)
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Lägg mandeln på en plåt och rosta den lätt - den ska nätt och jämnt få färg.
Blanda smör socker och glykos i en tjockbottnad kastrull och låt det koka tills det tjocknar, Rör om då och då. Rör försiktigt ner den rostade mandeln.
Höj ugnsvärmen till 175 grader.
Klicka ut smeten glest på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda kakorna i ca 5 minuter,
Låt dom svalna lite och forma sedan gärna kakorna runt en kavel, eller som i gamla recept - runt en käpp,
Ett ljuvligt, knaprigt flarn som smakar knäck och mandel i krispig förening. Flarnet bryter fint mot den sötsyrliga sorbeten men klarar sig också finfint på egen hand. Det här är inte den allra lättaste kakan att göra eftersom smeten blir väldigt het och man måste vara ganska snabb när man hanterar de färdiggräddade kakorna. Har du möjlighet att använda engångshandskar är det ett bra skydd mot värsta hettan. Hur som helst - lyxigare småkaka får man leta efter!
Källa: Go´kväll svt.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar