Matklubbens Topplista

lördag, december 11, 2010

Mandel

Mandelblomma
Mandel är rena hälsomaten
älskad under årtusenden

Visste du att Mandlar innehåller mer protein än ägg och en handfull mandlar om dagen blir ett perfekt mellanmål.

Mandel odlades av grekerna redan för 2500 år sedan och använde dem både som mat och medicin. I Sverige har den funnits sedan 1300-talet. När barnen gick på kalas på l800-talet bjöds de på mandelmjölk, den tidens läsk. Drycken gjordes av finmald sötmandel, som spetsades med lite bittermandel och rördes ut i vatten smaksatt med socker. I dag gör man mandelmjölk på vatten och mandlar som man mixar tills blandningen liknar mjölk. Silar sen blandningen i omgångar och pressar ut mjölken med baksidan av en sked. Mandelmjölk är härligt, otroligt nyttigt och mättande.

Mandeloljan, som utvinns ur fröet, har länge använts vid tvål- och parfymtillverkning.
Mandelbusken tillhör egentligen familjen rosenbuskar och själva ordet kommer från latinet och betyder ”värd att älskas”. Mandeln är egentligen ingen nöt utan en stenfrukt. Enligt den ayurvediska medicinen är det också den bästa av alla "nötter". Den höjer livsenergin, vilket ger liv åt intellektet och andligheten och stimulerar fertiliteten. Mandel motverkar slembildning och är därför bra mot hosta och astma. Den innehåller amygdalin som är verksamt mot cancer och även terapeutiska doser av salicylsyra som verkar smärtstillande. Det bruna skalet kan vara irriterande för tarmslemhinnan, men det kan man lätt skala bort efter skållning.

Alla nötter är dessutom rika på antioxidanter. De försvarar kroppen mot angrepp av fria radikaler och kan stärka skyddet mot cancer och hjärtsjukdomar. Nötter är också fiberrika. Fibrer hjälper tarmarna att arbeta, samt förbättrar kroppens förmåga att förbränna fett och kolhydrater. Nötter innehåller omättat fett. Alla som har problem med höga kolesterolvärden på grund av att de äter för mycket mättat fett kan få bättre värden av att byta ut dem mot nötter eller andra livsmedel som innehåller omättat fett. Men nötterna i sig ger inget mirakelresultat. Det handlar om vad man stoppar i sig sammanlagt. Hur mycket nötter man kan äta är individuellt. Det beror på hur stort energibehov man har.

Men alla kan inte njuta av de proteinrika nötternas hälsofrämjande effekter. Mellan en och tre procent av befolkningen är allergiska mot nötter. Allergin kan vara livslång och antalet drabbade ökar. Jag har själv varit allergisk mot alla nötter en period. Men tack och lov har det sakta blivit bättre när jag blev vuxen. Nu äter jag ganska mycket nötter och speciellt mandel. Är man allergiker ska man lusläsa innehållsförteckningen på olika livsmedel för att inte få i sig nötter av misstag och drabbas av en allergichock.

Nötter är fulla med vitaminer, näringsämnen och fibrer
Jag tycker att mandel är bäst. Den ger oss mycket av det mesta, protein, fibrer, B-vitaminer, magnesium, vilket är särskilt viktigt för att stödja binjurarnas funktion och för att omsätta essentiella fettsyror i kroppen, zink, fosfor, järn, sunt fett, inte så mycket kalorier men mycket E-vitamin.

De nyttiga ämnena är bra för hela kroppen
Det är bra för:

Blodet: De sunda fettämnena sänker mängden skadligt LDL-kolesterol.

Vikten: Innehållet av fett, protein och fibrer ger lång mättnad. Fibrerna i mandel hjälper till att hålla blodsockret på en stabil nivå. Därför slipper man drabbas av suget efter sötsaker.

Blodkärlen: Antioxidanterna, bland annat selen och flavonoider, förhindrar kolesterol från att förvandlas till livsfarliga blodproppar.

Nervsystemet: Kalium, magnesium och tiamin medverkar till att nervsystem och muskler fungerar och reagerar rätt och snabbt. Mandlar innehåller mycket magnesium vilket är särskilt viktigt för att stödja binjurarnas funktion och för att omsätta essentiella fettsyror i kroppen. Av låga magnesiumhalter kan man få nervösa spänningstillstånd, oro, lättretlighet och sömnproblem.

Tarmen: Fibrerna håller skadliga ämnen borta från tarmväggen. De ger bättre passage och minskar risken för tarmcancer.

Hjärnan: Zink, B-vitamin och selen är viktigt för minnet, koncentrationen och humöret. Protein medverkar också när signalämnet dopamin bildas. Det är viktigt för att man ska känna sig glad och nöjd.

Immunförsvaret: Zink stärker immunförsvaret, liksom antioxidanter som flavonoider, E-vitamin och selen hjälper vår kropp att försvara sig mot skador.
Hormonbalansen: Vår kropp behöver bland annat zink, selen och E-vitamin för att bilda hormoner.

Den som vill ha
frisk hy ska äta
mandlar eftersom de
innehåller både
E-vitamin och zink

Skönhetsvård
Mandelmjöl, mandelolja och bittermandelessens används alla i finare kosmetika.
Mandel har läkande egenskaper, hög surhetsgrad och tar lätt bort skrovlig hud och mandlar gör huden mjuk, len och vacker. Krossad sötmandel är mycket välgörande för huden. Mandlar kan malas till mjöl i en mixer. Mjölet har en svag blekande effekt. Det kan användas för att mjuka upp och stärka huden. Det är alltid bra att ha en burk färdigt mandelmjöl i badrumsskåpet.

Uppmjukande och sammandragande ansiktsmask
2 msk mandelmjöl
4 msk yoghurt
Jag brukar göra en pasta av mandelmjöl och tillsätta någon vätska av något slag, t.ex. yoghurt, mjölk, Aloe Vera juice eller frukt- eller grönsaksjuice. Efter ansiktstvätten smörjer jag in ansiktet och hals med mandelpastan. Låter det torka och tvättar av blandningen med varmt vatten och torka torrt. Huden blir skinande ren och mjukt.

Peeling till fet hy
Ta ett par matskedar av mandelmjölet och gnid blandningen försiktigt mot tvättad och fuktad hud. Skölj med varmt vatten och torkar torrt.
Peelingcreme till ansiktet
En mjuk och varsam peeling som tar bort döda hudceller, sätter fart på blodcirkulationen och gör huden silkesmjuk.
90 ml mandel skållad och skalad
90 ml fiberhavregryn
90 ml torrmjölk
60 ml rosenblad
Mandelolja
Mal mandel, havregryn och rosenblad i en mixer. Blanda alla ingredienser i en glasburk och sätt på lock. När du sen ska peela ansiktet, blanda ett par matskedar med mandelolja så att det blir en pasta. Fördela pastan jämnt över ansiktet och massera med små cirkelrörelser. Skölj av pastan med varmt vatten och torka torrt.

Ansiktsmask för torr och åldrad hy
50 g mandel
1 äggvita
2 tsk honung
Koka mandeln i 4 minuter och låt svalna lite. Vispa äggvitan lätt. Skala mandlarna och mixa dem. Blanda äggvitan, honungen och mandeln till en jämn smet. Om konsistensen är för tjock kan man röra ner lite Aloe Vera juice eller yoghurt. Stryk blandningen på den väl rengjorda huden på ansikte och hals och låt sitta i 30 minuter. Skölj av blandningen med varmt vatten och torka torrt.

Uppmjukande och närande mask som passar alla hudtyper
Jag brukar göra en bas av skalad mandel och havregryn. Mal 100 ml skalad mandel och 100 ml fiberhavregryn i en mixer. Det är bra att ha en färdig bas i en burk så att det går fort när man vill göra sin ansiktsmask. Hållbarheten är lång.
½ dl mandel-havrebas
2 msk vetegroddar
10 g färsk jäst
Blanda ihop och späd med en äggula eller yoghurt till lagom konsistens. Fördela över ansikte och hals. Låt verka 30 min. Tvätta av med varmt vatten och avsluta med kallt och klappa torrt.

Fuktgivade för torr hud
½ dl mandel-havrebas
1 äggula
2 msk honung
1/2 mosad banan eller avokado
Några droppar mandelolja, morotsolja, eller vetegroddsolja
Blanda ihop till en jämn smet, fördela över ansikte och hals. Låt verka 1 timme. Tvätta av med varmt vatten och avsluta med kallt och klappa torrt.

Ansiktsmask som passar alla hudtyper
Den är renande och lugnande och har en lätt slipeffekt på grund av mandelmjölet.
1 msk torkad kamomill
1 msk mandelmjöl
1 msk yoghurt
1 tsk honung
Mal kamomillblommorna och mandel i en mortel, mandelkvarn eller kaffekvarn, det bästa är att använda en liten mixer. Blanda alla torra ingredienser noga. Tillsätt sen yoghurten. Det kanske behövs lite mer yoghurt. Det ska bli en tjock pasta. Lägg på ansiktsmasken och låt den sitta minst en halvtimme. Tvätta av med varmt vatten och avsluta med kallt och klappa torrt.

Uppiggande ansiktsmask
1 tsk mandelmjöl
1 tsk torkad pulvriserad ringblommor
1 tsk torkad pulvriserad kamomill
1 äggula
Aloe Vera juice
Blanda alla ingredienser och tillsätt så mycket Aloe Vera att du får en tjock pasta. Blir det för flytande, tillsätt mer örter, blir det för tjockt späd då med Aloe Vera, låt masken verka i 20 minuter. Skölj sedan med varmt vatten och avsluta med kallt och klappa torrt.
Mandel använder jag för att den är uppmjukande och lätt blekande, ringblommor för att lugna och läka utslag och kamomill för att minska svullnad och för sin inflammationshämmande, bakteriehämmande och sårläkande effekt i ansiktet. Äggulan ger protein och fungerar som ett emulgeringsmedel. Aloe Vera är läkande och lugnande.

Inga kommentarer: