Jag letar efter fler julgodisrecept, det är så kul att lägga till något nytt varje år. Så hittade jag detta recept och mintkola är en riktig favorit. Här är en variant med knaster av äkta polkagris. Godast blir det med traditionella gammaldags polkagrisar men det är svårt att hitta, finns inte i alla butiker. Jag hade egentillverkade polkagriser från i höstas när jag var på kickoff i Gränna. Honung gör att kolan inte sockrar sig lika lätt.
Ingredienser
100 g smör
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 msk honung, flytande
2 dl strösocker
Garnering
100 g polkagrisar, äkta
Tillagning
1. Blanda smör, grädde, sirap, socker och honung i en kastrull. Koka till 125°, ca 40 min. Krossa polkagrisarna.
2. Kulprov: Häll en tesked av kolasmeten i ett glas med riktigt kallt vatten. Häll av vattnet efter ca 2 min, när kolasmeten går att forma till en kula är kolan klar.
3. Häll upp smeten i en form, ca 20 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över polkagriskrosset direkt. Låt svalna. Skär eller klipp i bitar.
4. Slå in i smörgåspapper, och vik kanten på papperet så fastnar inte papperet i kolan. Förvara i kyl.
Ingredienser
100 g smör
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 msk honung, flytande
2 dl strösocker
Garnering
100 g polkagrisar, äkta
Tillagning
1. Blanda smör, grädde, sirap, socker och honung i en kastrull. Koka till 125°, ca 40 min. Krossa polkagrisarna.
2. Kulprov: Häll en tesked av kolasmeten i ett glas med riktigt kallt vatten. Häll av vattnet efter ca 2 min, när kolasmeten går att forma till en kula är kolan klar.
3. Häll upp smeten i en form, ca 20 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över polkagriskrosset direkt. Låt svalna. Skär eller klipp i bitar.
4. Slå in i smörgåspapper, och vik kanten på papperet så fastnar inte papperet i kolan. Förvara i kyl.
Jag hade så stor form så min kola blev så tunn, därför skar jag remsor som jag rullade ihop i lagom tjocka rullar som jag sedan skar i fyra fem bitar, se bild ovanför. Det belv supergott.
Ett recept från Allt om Mat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar