Ingredienser
100 g smör
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 msk honung, flytande
2 dl strösocker
Garnering
100 g polkagrisar, äkta
Tillagning
1. Blanda smör, grädde, sirap, socker och honung i en kastrull. Koka till 125°, ca 40 min. Krossa polkagrisarna.
2. Kulprov: Häll en tesked av kolasmeten i ett glas med riktigt kallt vatten. Häll av vattnet efter ca 2 min, när kolasmeten går att forma till en kula är kolan klar.
3. Häll upp smeten i en form, ca 20 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över polkagriskrosset direkt. Låt svalna. Skär eller klipp i bitar.
4. Slå in i smörgåspapper, och vik kanten på papperet så fastnar inte papperet i kolan. Förvara i kyl.
Jag hade så stor form så min kola blev så tunn, därför skar jag remsor som jag rullade ihop i lagom tjocka rullar som jag sedan skar i fyra fem bitar, se bild ovanför. Det belv supergott.
Ett recept från Allt om Mat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar