Matklubbens Topplista

måndag, december 06, 2010

Blodkorv

Vill man och har tid kan man lätt göra egen blodkorv. Här kommer två recept, helt olika, men goda båda två.
Det första baseras på kött och smaken blir helt fantastisk. Det andra receptet utgörs mest av mjöl, blod, späck och alltså inget kött. Den blir också god men har en helt annan karaktär. Mer som blodpudding och som du ser i receptet kan man steka pannkakor också av den smeten.

Pappa gjorde båda varianterna och jag tyckte lika mycket om dem båda.

Lundströms blodkorv
1,2 kg köttfärs
1,0 kg fläsk (finmals)
0,4 kg ister (finmals)
0,5 liter blod (finns i frysdisken)
0,5 liter vatten
0,5 liter mjölk
3 msk salt

Plocka fram blodet kvällen före så att det tinar om det är fryst.
Blötlägg fjälstrena några timmar i förväg.
Skölj fjälstrena väl.
Rör ihop allt till en jämn smet.
Fyll korvsmeten i fjälster (till hälften). Fjälster finns att köpa i de flesta livsmedelsaffärer.
Knyt ihop i lagom bitar. Använd krympt bomullstråd.
Fyll alla fjälster innan kokning.
Lägg korvarna i en gryta med rikligt kokande vatten med lite salt i.
Koka försiktigt utan lock ca 1 timme.
Stick korvarna lite då och då med en nål så dom inte spricker.
Fyller du fjällstren för mycket spricker dom.
Koka utan lock av samma anledning.

BLODKORV eller BLODPANNKAKOR

1-2 pkt fjälster
2 l blod (finns i frysdisken)
7½ dl vatten
ca 3 dl rågmjöl ev lite extra
ca 1½ dl grahamsmjöl ev lite extra
ca 1½ dl kornmjöl ev lite extra
1½ msk mald kryddpeppar
ca 4-5 tsk salt
½ flaska mörkt öl
6-7 dl späck fin malet
2 pkt finhackad bacon

Plocka fram blodet kvällen före så att det tinar om det är fryst.
Blötlägg fjälstrena några timmar i förväg.
Skölj fjälstrena väl och klipp i lagoma bitar (ca 16 cm) och knyt med krymt bomullstråd i ena änden.
Blanda blod o vatten.Vispa i mjölsorterna väl. Tillsätt saltet och kryddpeppar.
Rör ner bacon och späcket i smeten.
Fyll fjälstret till ca hälften o knyt igen änden.
Fyll alla fjälster innan kokning.
Lägg korvarna i en gryta med rikligt kokande vatten med lite salt i.
Koka försiktigt utan lock ca 1 timme.
Stick korvarna lite då och då med en nål så dom inte spricker.
Fyller du fjällstren för mycket spricker dom.
Koka utan lock av samma anledning.
Du kan även göra blodpannkakor av smeten servera då med smör lingon och bräckt älgskav.

Jättegott!

Eftersom fetthalten är hög bör man inte äta för mycket blodkorv. Men tack vare sin höga järnhalt är blodkorv ett bra alternativ till leverpastej (särskilt för oss som inte gillar leverpastej).

Källa: Tasteline

Inga kommentarer: