Här är det en som längtar till Grekland och den goda maten.
Så nu blir det grekisk middag för hela slanten.
Souvlaki
Ingredienser
4 port.
600 g fläskfilé eller benfritt lammkött av tex steken
1/2 dl olivolja
2 msk pressad citron saft
1 vitlöksklyfta
1 tsk rosmarin
2 krm grovmald svartpeppar
1 tsk salt
Lägg 8-12 små spett av trä (för 4 port) i kallt vatten ca 10 min. Putsa och skär köttet i små kuber.
Trä upp köttet tätt på spetten. Blanda oljan med citronsaft, pressad vitlök, rosmarin och peppar. Pensla spetten med marinaden och låt spetten marinera i kylskåpet minst 2 tim.
Grilla spetten på utegrill, i grillpanna eller i ugnen ca 8 min runt om. Salta spetten.
Servera med klyftpotatis och grekisk bondsallad av tomater, gurka, lök och fetaost.
Tzatziki
Ingredienser
1⁄2 st gurkor
1⁄2 tsk salt
2 dl grekisk matyoghurt
1 st pressad vitlöksklyfta
1⁄2 krm svartpeppar
Gör så här:
Riv gurkan grovt och lägg den på dubbelvikt hushållspapper. Strö salt på gurkan och låt den ligga ca 15 min. Pressa ur saften och blanda gurkan med yoghurt, vitlök och peppar. Gott till souvlakin.
Klyftpotatis
Knepet med att lyckas med klyftpotatis är att först förvälla den, då blir den härligt frasig.
4 personer
Ingredienser
1 kg bakpotatis, eller stora potatisar
2 msk olivolja
1 msk timjan
flingsalt
Tillagning
Sätt ugnen på 250 grader. Tvätta potatisen och skär varje potatis i 6–8 klyftor. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i potatisklyftorna och förväll dem 3 minuter. Ta upp och låt dem rinna av.
Lägg potatisen i en bakpappersklädd långpanna. Blanda med olja, timjan
och salt.
Stek potatisen i övre delen av ugnen cirka 15 minuter. Rör om någon gång
under tiden.
När man är i Grekland får man ofta vattenmelon till dessert, det är gott och fräscht när det är varmt och sommar. I kväll blir det istället en fräsch melonpaj.
Melonpaj
Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
½ dl råsocker
125 g smör eller margarin
½ tsk mald ingefära
Fyllning:
Saft och skal av 2 limefrukter
Ca 2 ½ dl vatten
½ dl råsocker
2 ½ msk maizena
½ ogenmelon eller honungsmelon
Börja med pajdegen: Sätt ugnen på 225° Hacka samman mjöl, råsocker, matfett och ingefära, gärna i en matberedare.
Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter.
Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min. Låt det svalna.
Gör fyllningen: Mät upp saften från limefrukten och späd den med vatten till 3 dl.
Blanda limesaft, råsocker och maizena i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning. Låt krämen kallna och rör sedan ner limeskalet.
Dela melonen i två halvor ta ur kärnorna och gröp ur små kulor med ett kuljärn. Blanda ner melonkulorna i limekrämen.
Häll limekrämen i pajskalet. Garnera eventuellt med myntablad. Servera pajen genast, gärna med lite lättvispad grädde eller mjukrörd vaniljglass.
Så nu blir det grekisk middag för hela slanten.
Souvlaki
Ingredienser
4 port.
600 g fläskfilé eller benfritt lammkött av tex steken
1/2 dl olivolja
2 msk pressad citron saft
1 vitlöksklyfta
1 tsk rosmarin
2 krm grovmald svartpeppar
1 tsk salt
Lägg 8-12 små spett av trä (för 4 port) i kallt vatten ca 10 min. Putsa och skär köttet i små kuber.
Trä upp köttet tätt på spetten. Blanda oljan med citronsaft, pressad vitlök, rosmarin och peppar. Pensla spetten med marinaden och låt spetten marinera i kylskåpet minst 2 tim.
Grilla spetten på utegrill, i grillpanna eller i ugnen ca 8 min runt om. Salta spetten.
Servera med klyftpotatis och grekisk bondsallad av tomater, gurka, lök och fetaost.
Tzatziki
Ingredienser
1⁄2 st gurkor
1⁄2 tsk salt
2 dl grekisk matyoghurt
1 st pressad vitlöksklyfta
1⁄2 krm svartpeppar
Gör så här:
Riv gurkan grovt och lägg den på dubbelvikt hushållspapper. Strö salt på gurkan och låt den ligga ca 15 min. Pressa ur saften och blanda gurkan med yoghurt, vitlök och peppar. Gott till souvlakin.
Klyftpotatis
Knepet med att lyckas med klyftpotatis är att först förvälla den, då blir den härligt frasig.
4 personer
Ingredienser
1 kg bakpotatis, eller stora potatisar
2 msk olivolja
1 msk timjan
flingsalt
Tillagning
Sätt ugnen på 250 grader. Tvätta potatisen och skär varje potatis i 6–8 klyftor. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i potatisklyftorna och förväll dem 3 minuter. Ta upp och låt dem rinna av.
Lägg potatisen i en bakpappersklädd långpanna. Blanda med olja, timjan
och salt.
Stek potatisen i övre delen av ugnen cirka 15 minuter. Rör om någon gång
under tiden.
När man är i Grekland får man ofta vattenmelon till dessert, det är gott och fräscht när det är varmt och sommar. I kväll blir det istället en fräsch melonpaj.
Melonpaj
Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
½ dl råsocker
125 g smör eller margarin
½ tsk mald ingefära
Fyllning:
Saft och skal av 2 limefrukter
Ca 2 ½ dl vatten
½ dl råsocker
2 ½ msk maizena
½ ogenmelon eller honungsmelon
Börja med pajdegen: Sätt ugnen på 225° Hacka samman mjöl, råsocker, matfett och ingefära, gärna i en matberedare.
Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter.
Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min. Låt det svalna.
Gör fyllningen: Mät upp saften från limefrukten och späd den med vatten till 3 dl.
Blanda limesaft, råsocker och maizena i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning. Låt krämen kallna och rör sedan ner limeskalet.
Dela melonen i två halvor ta ur kärnorna och gröp ur små kulor med ett kuljärn. Blanda ner melonkulorna i limekrämen.
Häll limekrämen i pajskalet. Garnera eventuellt med myntablad. Servera pajen genast, gärna med lite lättvispad grädde eller mjukrörd vaniljglass.
2 kommentarer:
Oj så gott det lät med melonpaj!!
Ha en underbar dag!!
Ja, efterrätter är min stora passion och detta är en av mina absoluta favoriter.
Önskar dig också en helt underbar dag!
Skicka en kommentar