Matklubbens Topplista

söndag, april 28, 2013

Kronärtskockor.

Den allra bästa och fräschaste förrätten är nog kokta kronärtskockor med citronsmör.
Kronärtskockorna kan kokas en dag i förväg och värmas försiktigt inför serveringen.

4 personer
Ingredienser
4 st kronärtskockor
2 tsk salt, per liter vatten
4 st citronskivor, ca 1 cm tjocka
Tillagning

1. Skölj skockorna väl. Bryt av stjälkarna så att de grova trådarna följer med. Ta bort de nedersta små bladen vid fästet och jämna till bottnarna med en vass kniv. Klipp bort den taggiga spetsen på varje blad. Bind fast en citronskiva i botten på varje kronärtskocka med steksnöre.
2. Lägg skockorna tätt i en kastrull. Häll på kokande vatten så att det täcker. Tillsätt saltet. Koka upp och sjud under lock tills det går lätt att dra loss bladen, ca 30-50 min. Ta upp skockorna med hålslev, lägg dem uppochnervända i ett durkslag och låt rinna av väl.

Ät skockan så här:
Plocka av bladen ett och ett och doppa dem i smält smör eller ett smaksatt tex med citron, peppar och flingsalt. Gnag av den köttiga delen. Innan man äter bottnen tar man försiktigt bort det så kallade skägget med hjälp av en tesked eller kniv.

Citronsmör
100g smör
Finrivet skal från två väl tvättade citron
vitpeppar och flingsalt

Mosa ihop smöret med citronskalet smaksätt med vitpeppar och salt.

Drick ett gott torrt vin till, vi valde Ecologica Torrontes Chardonnay, med hög syra och smör. Nr 6231, 64kr Dessutom ett krav och fairtrade vin.



Inga kommentarer: