Äntligen blev det december och förhoppningsvis får vi lite snö denna månad. För november var verkligen en grå och trist månad. Vädret har verkligen fått fnatt, enligt SMHI var årets november den solfattigaste på 100 år. Jag tycker att det är skrämmande hur vädret har ändrats de senaste åren.
Nåväl nu ska vi göra julmysigt och jag ska baka våra vanliga julkakor som är ett måste på julen plus några nya sorter, jag älskar att prova nya saker hela tiden, kanske vi får en ny favorit.
Först ut blev saffranskorporna recept finns under skorpor, tror jag, annars är det bara att söka på saffransskorpor.
Dom är lättbakade och underbart goda, lagom spröda och god saffranssmak. I år provade jag äkta saffran. Det är svårt att veta hur mycket det gör av sig, så det vblir svårt att veta hur mycket man ska ta. Det är ju smala trådar som inte väger nånting, så man kan inte ens väga det. Men jag tog en nypa och stötta det med lita socker och så blandade jag i lite av det smälta smöret så att jag fick med allt. Och det blev perfekt.
Sen bakade jag saffransbröd, jag provade ett nytt recept med rumstempererade ingredienser. Dels jäste den sakta och så är det ju med kalljästa degar men sen var det ju ingen lättarbetad deg heller.
Men bullarna blev goda, lätta och luftiga.
Bästa Saffransdegen (det tål att diskuteras, tihi)
Räcker till ca 45 lussekatter
3 kuvert saffran (11/2 g)
2 msk konjak eller annan sprit
175 g rumsvarmt smör
1 pkt jäst (50 g)
1 dl vit sirap
1 dl strösocker
5 dl rumsvarm mjölk
1 rumsvarmt ägg
1/2 tsk salt
16-18 dl vetemjöl
Ev 1dl hackade russin
Russin och uppvispat ägg till garnering och pensling
Lägg saffran i sprit i 15 minuter.
Rör ihop smör med jäst, sirap, socker och saffranssprit till en luftig blandning, helst i degmaskin.
Rör ner mjölk, ägg, salt och det mesta av mjölet (och ev hackade russin).
Arbeta den rätt lösa degen väl i 10 minuter. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, det tar ca 1 timme.
Baka ut degen på mjölat bakbord, knåda ev in mer mjöl och baka ut den till lussekatter eller som jag gjorde, delade degen i två delar. Den ena delen kavlade jag ut till en rektangel, bredde mjukt smör över, sedan grovriven mandelmassa och grovt hackad vit choklad. Rulla ihop och skär bullar som läggs i bullformar.
Den andra delen gjorde jag som en enda stor limpa, till något som vi kallar "Snoddas". Vi delar den på längden och fyller den med en underbar smörkräm och sen pudrar vi florsocker över och skär i skivor. Så gott till en kopp glögg.
Den här blev rejäl, ha ha ha. Den täcker hela plåten! I vanliga fall hade det blir tre stycken av den degmängden.
Men vid det här laget var jag ganska så trött och hungrig. För under tiden som degen jäste bakade jag pepparkakor. Det gäller att vara effektiv ha ha ha.
Drottning Astrids pepparkakor.
Ett gammalt och beprövat recept. Degen ska inte vila utan bakas ut genast. Väg sockret och smöret om du har en våg. Degen är lätt att handskas med och pepparkakorna blir mycket goda och möra.
Ursprungsreceptet är till 300 kakor, så jag har minskat ner receptet till 1/3, i vår lilla familj räcker det långt med 100 st. Jag bakar hellre ofta och får färska kakor.
Ingredienser till ca 100 st
1 dl sirap
95 g strösocker ca 1 dl
95 g smör
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk malda nejlikor
0,5 msk bikarbonat
1 litet ägg
416 g vetemjöl ca 7 dl
Blanda sirap, socker och kryddor i en kastrull. Sjud upp och rör ner bikarbonat när blandningen kokar. Häll blandningen i en bunke och tillsätt smöret skuret i tärningar. Låt fettet smälta och blanda ner ägg och mjöl. Arbeta degen smidig och baka ut den medan den fortfarande är ljum.
Kavla ut degen så tunt du kan, det går lätt om du mjölar lite på bakbordet och lyfter degen ett par gånger mellan kavlingen. Ta ut kakor med mått och lägg på bakpappers klädd plåt. Grädda i ugn 175 grader, ca 8-10 minuter. Förvara i burk med tätslutande lock.
Vi tände första ljuset och drack glögg och fikade av allt det goda nybakta tillsammans med Camilla, så trevligt och mysigt.
Trevlig advent på er alla fina.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar