Du behöver till fyra portioner
600 g potatis
Frityrolja
Salt
Skala potatisen och skär den i tunna stavar ca 8 cm tjocka, det går lätt med en mandolin med speciell strimelskiva.
Skölj stavarna i kallt vatten i ett durkslag. Lägg dem sedan i blöt i varmt vatten. Detta hjälper till att dra ut stärkelse ur potatisen, samtidigt som den tillagas lite.
Häll av potatisen och låt den torka helt mellan hushållspapper eller rena kökshanddukar.
Om du har en fritös, värm oljan till 150 grader och lägg ner lite potatis åt gången i fritöskorgen.
Annars, häller du olja i en stor kastrull, så stor så att den bara fylls till hälften. Hetta upp oljan till 150 grader kontrollera med en kökstermometer.
Fritera potatisen i omgångar, så att inte temperaturen sjunker för mycket.
Fritera tills potatisstavarna är mjuka och börjar få en lätt gyllene färg.
Ta upp dem med hålslev och låt svalna på dubbelt hushållspapper.
När potatisstavarna är helt kalla ska de friteras en gång till precis innan serveringen.
Höj värmen på oljan till 175 grader. Fritera potatisstavarna tills de är gyllenbruna och frasiga. Lägg upp dem på hushållspapper.
Salta genast och servera omedelbart..
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar