Matklubbens Topplista

onsdag, juli 31, 2013

10 rätter med lax.

 
Mysmiddag, plockmat eller snabblunch – lax är gott i alla former. Här är tio favoriter!
 
1. NYTTIGA MIDDAGEN
Glaserad misolax2 personer • 20 minuter
Blanda 2 msk miso (utblandat pulver eller pasta) med 2 msk mirin (sött risvin, finns i mataffären, t ex Blue dragon). Lägg 2 laxfiléer i en fryspåse och tillsätt miso. Låt dra i 10 minuter.
Grilla i 5–6 minuter tills fisken är genomkokt. Servera med pak choi med en dressing av soja blandat med sesamolja.

2. LÄTTLAGAT
Parmesaninbakad lax2 personer • 20 minuter
Värm ugnen till 225°. Blanda 50 g brödsmulor, en handfull hackad basilika, 2 msk riven parmesan och 1 msk olivolja, salt och peppar. Vänd laxen i bröd- och ostmixen så fisken är täckt runt om. Baka i ugnen i 10 minuter och servera med sallad.

3. TÅRTBITSMAT
Lax- och dillpaj6 personer • 1 timme
Klä en 22 cm pajform med mördeg. Grädda pajskalet i 200° i ca 15 minuter. Ta ut det och sänk värmen till 175°. Hacka 300 g laxfilé i bitar. Vispa ihop 3 ägg och 1 1/2 dl vispgrädde, 1/2 knippe hackad dill, 3 msk riven parmesan, salta och peppra.
Tillsätt laxen och häll lax-röran ner i pajskalet. Grädda i 30 minuter tills det satt sig. Servera rumstempererad.

4. 15-MINUTERSLUNCHEN
Indisk lax med gurksallad2 personer • 15 minuter
Blanda 2 tsk indisk currypasta och 3 msk naturell yoghurt. Häll röran över 2 skinnfria laxfiléer och låt dra i 5 minuter. Grilla i 5–6 minuter tills fisken är genomstekt.
Riv 1/2 gurka med potatisskalare till långa remsor. Blanda gurkan med 2 msk naturell yoghurt, lite pressad citron och rikligt med salt och peppar. Servera med laxen.

5. FREDAGSMYS
Dragondraperade laxkakor4 personer • 40 minuter
Lägg 300 g skinnfri laxfilé i en kastrull, täck med kokande vatten och låt sjuda i 3 minuter. Täck med lock, dra av från plattan och låt stå i 5 minuter. Riv sedan laxen i strimlade flagor.
Smält 50 g smör i en kastrull, tillsätt 4 skivade salladslökar och låt koka i 3 minuter. Koka 500 g skalad potatis tills den är mjuk, häll av vattnet och mosa potatisen med löksmöret, salta och peppra.
Blanda i laxen och ett litet knippe hackad dragon. Forma till 8 fiskkakor, pudra över mjöl och stek i en klick smör i 3–4 minuter på var sida tills laxkakorna är gyllene.

6. SINGELSALLAD
Sweetchili & lax1 person • 20 minuter
Blanda 2 msk sweetchilisås med juicen av 1 lime, 1 tsk fisksås och en liten handfull hackad koriander. Marinera en laxfilé i 5 minuter i hälften av dressingen, grilla sedan i 4–5 minuter tills laxen är genomkokt och har en glansig yta.
Strimla laxen i småbitar och blanda med en handfull salladsblad, 2 hackade salladslökar och resten av dressingen.

7. LUNCHLÅDA
Laxwraps2 personer • 10 minuter
Strimla en kokt laxfilé och fördela i 2 mjuka tortillas. Blanda 2 msk naturell yoghurt med 1 msk pepparrotsvisp och lite pressad citron. Ringla över laxen och tillsätt en handfull vattenkrasse i varje tortilla. Rulla ihop till 2 wraps och skär dem mitt itu innan du serverar.

8. MIDDAG FÖR TVÅ
Prosciuttolindad lax2 personer • 15 minuter
Lägg 2 skivor prosciutto sida vid sida. Lägg en laxfilé ovanpå och rulla in laxen så den är helt invirad. Hetta upp 1 msk olivolja i en teflonpanna. Stek laxen i 3–4 minuter på varje sida till den är precis genomkokt. Servera med sallad.

9. FRÄSCH FÖRRÄTT
Citrusceviche4 personer • 40 minuter
Skiva 300 g laxfilé så tunt som möjligt och lägg upp på ett fat. Blanda juicen av 2 lime, 2 msk olivolja, 1 skalad och tärnad avokado, 1/4 liten skivad rödlök, en handfull hackad koriander och en finhackad röd chili. Skeda dressingen över laxen och låt stå och dra 30 minuter före servering.

10. KVÄLLSMÅL
Thaidoftande nudelsoppa2 personer • 25 minuter
Koka 2 msk röd thaicurrypasta i en kastrull tills den börjar dofta. Tillsätt 1 3/4 dl lättkokosmjölk och 5 dl kycklingbuljong och låt sjuda 2 minuter. Vrid ner värmen och lägg i 2 laxfiléer. Täck och pochera i 4–5 minuter.
Koka 100 g äggnudlar tills de är al dente, häll av vattnet och fördela i 2 skålar. Placera laxfiléerna på toppen. Rör ner juicen av 1 lime i soppan och häll över laxen och nudlarna. Avsluta med lite strimlad chili, salladslök och koriander.

Källa Elle Mat & Vin.se

Inga kommentarer: