Matklubbens Topplista

onsdag, juni 16, 2010

Vitello Tonnato


Det ska egentligen vara kalvfilé som mamnet vitello säger men jag har lagat med fläskfilé som passar lika bra till den goda tonfiskröran.

Ingredienser
4 portioner

600 g fläskfilé
2 msk Zeta Olivolja Originale Extra Vergine
2 vitlöksklyftor, finrivna eller pressade
finrivet skal från 1 citron
1 kvist rosmarin, plockad och hackad
salt
peppar
lite rucola till garnering
Tonfisksås
1 burk tonfisk i olja (200 g)
1 vitlöksklyfta
1 äggula
3 msk Zeta Kapris, medelstora + 1 msk av kaprislagen
några blad basilika
några blad persilja
3 msk pressad citron
1 dl Zeta Olivolja Originale Extra Vergine
salt
svartpeppar
Så här gör du:
Putsa fläskfilén fri från senor och hinnor. Krydda filén med olivolja, vitlök, citronskal, rosmarin, salt och peppar.
Bryn i stekpanna runt om tills den fått fin färg. Stek klart i ugn på 100°C till 62°C innertemperatur. Det tar ca 25 minuter. Köttet ska vara lätt rosa men köttsaften ska vara klar. Låt svalna.
Tonfisksås:
Häll av oljan från tonfisken. Mixa samtliga ingredienser utom rucolan till en slät sås med en mixerstav eller i en hushållsassistent. Smaka eventuellt av med lite salt och peppar. Servera till köttet.
Skiva sedan köttet tunt och servera med rikligt av den kalla tonfisksåsen. Garnera med rucolabladen.

Tips
På bilden är såsen ringlad över köttet. Traditionellt serveras vitello tonnato med mycket sås. Ställ fram resten av såsen i en skål, så kan gästerna själv välja.
Källa: www. Zeta.nu

Inga kommentarer: