Matklubbens Topplista

torsdag, juni 17, 2010

Pasta med tonfisk

Och vad passar inte bättre än fullkornspasta med supergod tonfisksås till middag.



1 portion
½ burk tonfisk i vatten (á 185gram)
½ tsk riven färsk ingefära
½ gul lök
1 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
½ burk krossade tomater (á 400 gram), gärna med basilikakryddning
½ msk vitvinsvinäger
½ dl vatten
2 tsk grönsaksfond
1 msk tomatpuré
½ msk svart bönsås (eller soja)
1/4 kruka färsk basilika
grovmalen svartpeppar

Till servering:
Fullkornspasta och lite hyvlad parmesanost

Skala och riv ingefära samt skala och hacka löken fint. Värm oljan i en stor stekpanna/gryta och lägg i vitlöken och ingefäran. Fräs en minut och tillsätt sedan löken. Fräs blandningen i några minuter innan du har i de krossade tomaterna, vinägern, vattnet, fonden och tomatpurén. Låt puttra i cirka 15 minuter. Koka pastan al dente under tiden.

Ha till sist i den avrunna tonfisken, bönsåsen (eller sojan) och de strimlade basilikabladen. Smaka av med svartpeppar. (Recept ur "Paulúns GI-mat" av Fredrik paulún och Karoliina Paulún)

En mättade rätt som innehåller bra med antioxidanter. Tomatpurén innehåller lykopen, vilket är tomaternas viktigaste antioxidant. Parmesanosten har en gedigen smak och är mycket rik på kalcium, vilket gör att man inte behöver ha så stor mängd för att få lite mer smak på rätten. Fullkornspastan innehåller mer fiber, antioxidanter, vitaminer och mineraler än vanlig pasta.

Inga kommentarer: