Matklubbens Topplista

tisdag, augusti 26, 2008

Hurtbullens blåbärspajer


Den som vill känna sig lite nyttig kan byta ut smulpajens vanliga vetemjöl mot fiberrikt grahamsmjöl, kruskakli och havregryn.
Det låter förfärligt präktigt, men är minst lika krispigt, saftigt och gott som vanlig smulpaj.

10 mindre pajer
Smulor
2 dl grahamsmjöl
2 dl havregryn
1 dl kruskakli
1 msk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
1 krm salt
1 dl strösocker
150 g smör kallt
½ dl (50g) Kesella lätt
Fyllning
300 g (6 dl) färska blåbär
frysta går också bra blanda dem med 2 tsk potatismjöl

Eventuellt ytterligare blåbär till dekor

Blanda alla de torra ingredienserna till smuldegen.
Arbeta in smöret och kesellan och blanda ihop till en smulig deg.
Fördela hälften av degen i små ugnsfasta formar, kokotter eller skålar.
Blanda de frysta blåbären med potatismjölet, det gör inget om bären fortfarande är frysta.
Fördela bären ovanpå smulorna i formarna och avsluta med resten av smuldegen.
Grädda pajerna i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 25 minuter eller tills de blivit gyllenbruna och bubbliga. Om du använder färska blåbär går det snabbare.

Låt pajerna svalna lite och servera med vaniljglass.

Inga kommentarer: