Lätt och god huvudrätt mycket passande efter en soppa och då man inte känner för en tung köttbit, vilket jag aldrig gör, kanske till Åke och flickornas förtret.
Lite parmesan i degen gör den extra frasig och smakrik!
FYLLIG TOMAT- OCH GRUYÈREPAJ
4 personer
Deg:
150 g dinkelmjöl fullkorn
50 g vetemjöl
100 g kylskåpskallt smör
50 g riven parmesan
1 ägg
1 msk kallt vatten
Fyllning:
1 röd paprika, strimlad
1 röd lök, i tunna skivor
olivolja
salt och peppar
2 msk valfri senap
100 g riven gruyèreost
3 kvisttomater fint skivade
1 näve kalamataoliver
färsk basilika
Blanda mjöl och smör i en matberedare tills det blir smulor.
Tillsätt ost, ägg och vatten, blanda snabbt till en deg.
Vira in i plastfolie och låt vila i kylskåp i 20 minuter.
Fräs paprika och lök i olivolja tills de mjuknar, på svag värme ca 10 minuter, rör helst hela tiden. Salta och peppra.
Sätt ugnen på 200 grader.
Kavla ut degen. Lägg den i en pajform med ca 24 cm i diameter. Grädda i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna lite.
Bred ut senapen i botten och strö över gruyèreosten. Toppa med paprika och lök, lägg sedan ut ett lager med tomatskivor samt oliver. Salta och peppra. Ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter tills tomaterna mjuknat och degen är genomgräddad och gyllene. Strö över färsk basilika före serveringen.
Vintips:
Côtes-du-Rhône, Pellerin, Rhône, Frankrike, nr 6018, 69 kr. Kryddigt och mustigt rödvin med toner av mörka bär och lakrits. Gjort på druvorna Syrah, grenache och Mourvèdre.
Eller,
Château de Ségure, Fitou; Frankrike, nr 3134, 89 kr. Rött kryddigt och mustigt vin med fruktiga toner av slånbär men även svarta oliver och gräs, samt fat.
Det första passade ypperligt till den starka senapen, den söta osten och löken, en riktig fullträff.
Källa: Elle mat & vin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar