Matklubbens Topplista

tisdag, december 22, 2009

Slottsköttbullar


Just på jul tycker jag att traditioner är extra viktiga. Och köttbullar är något av det viktigaste på julbordet, trots att man äter det året om. Men just julköttbullarna ska vara extra små och smaksatta med ansjovis. Ansjovis, undrar ni kanske? Men faktum är att det smakar inte fisk, utan köttbullarna får bara en god sälta från finhackad ansjovis och spad.

Jag tycker att det är lite svårt att få till köttbullar på ett bra sätt. Jag följer aldrig några uttalade recept, och konsistensen och smaken brukar variera lite grann. Men ungefär så här gjorde jag årets julköttbullar.

Ingredienser (cirka 50-60 stycken)
2 dl gräddmjölk (1 dl av vardera)
½ dl ströbröd
3 medelstora kokta kalla potatisar, finrivna.
salt och vitpeppar
1 msk svensk senap
1 msk kalvfond
1 msk kikoman soja
1 finhackad gul lök
400 g finmalen älgfärs (nötfärs) eller 600 g blandfärs.
200 g finmalen fläskfärs (jag hade tur och fick malen fläskfilé)
1 liten burk finhackad ansjovis (60g) + spad
1 ägg
lite vatten om färsen känns hård, den ska vara relativt lös, men ändå gå att rulla.
smör till stekning

Blanda gräddmjölk och ströbröd och låt det svälla i några minuter.
Tillsätt salt, peppar, senap, soja och kalvfond och blanda.
Rör ner lök, köttfärs och ansjovis och blanda väl.
Tillsätt ägget och rör allt till en smidig smet med lagom fast konsistens.

Rulla köttbullar och lägg på en blöt skärbräda i kylen cirka 10 minuter innan de steks, så brukar de hålla ihop bättre och få en finare stekyta. Stek inte för många i taget, cirka 15 brukar vara lagom.

Ett bra tips är att provsteka en köttbulle först och testa smaken. Rå köttfärs är ju inte världens nyttigaste att äta...

Låt köttbullarna få fin färg runt om, ska de inte ätas med en gång, stek bullarna knappt färdiga och frys in dem.
Då är det lätt att bara ta fram och steka det man behöver allt eftersom.
Ska de ätas med en gång bryn köttbullarna ca 3-5 minuter tills de fått fin färg runt om, skaka pannan hela tiden. Häll över i en ugnsform och stek alla bullarna färdiga i ugnen ca 5-7 min i 150 g värme.

Inga kommentarer: