Matklubbens Topplista

torsdag, december 31, 2015

Små fyllda pitabröd.

Perfekt nattamat efter nyårsklockorna ringt ut. Eller som picknick en härlig sommardag.

Små pitabröd ca 30 st

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 msk olja
1 tsk salt
7-8 dl vetemjöl

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt olja, salt och mjöl. Knåda degen smidig och blank.

Dela degen i tre lika stora delar och rulla ut till längder. Skär varje längd i tio bitar. Baka ut till runda släta bullar, lägg dem på mjölat bord och låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter.

Kavla ut bullarna till 1 cm tjocka kakor. Låt dem jäsa på bakplåt i 15 minuter. Vänd på kakorna och låt dem jäsa ytterligare 15 minuter. Då bildas det en ficka i brödet.

Sätt ugnen på 250 grader.

Baka pitabröden i ca 5 minuter. Låt svalna under bakduk. Skär upp bröden i kanten och fyll med Tonfisksallad eller skinksallad.

Tonfisksallad 15 st
1 burk tonfisk i vatten
2 hårdkokta ägg
1 dm gurka
2 vårlökar eller purjolök
1 bunt rädisor
2 dl finskuren isbergssallad 

Häll av vattnet och dela tonfisken i bitar. Hacka ägg, lök och gurka smått. Skiva rädisorna. Rör i hop 2 msk vinäger, 4 msk olja, 1 krm timjan, salt och peppar. Blanda ihop med salladen, vänd sist ner tonfisk och ägg. Fyll bröden.

Skink- och ostssallad. 15 st
150 g varmrökt skinka
150 g grevéost
2 vårlökar eller purjolök
2 tomater
1 dl majonäs
Salladsblad

 Skär skinka, ost och tomat i små tärningar. Strimla löken. Blanda allt och bind ihop med majonäsen, bara så att salladen hänger ihop. Lägg in ett salladsblad i pitabrödet och en klick skink- ostssallad.

Gott nytt år!

Inga kommentarer: