Matklubbens Topplista

söndag, december 20, 2015

Fjärde advent!

Hoppla vad fort december gick och jag har inte riktigt hunnit med.

Det är mycket kvar av julbaket, så idag blir det bakning och karamellkokning för hela slanten och julskinkan står redan i ugnen. Den kommer att ta många timmar att ugnsbaka men det blir så gott.


Baileysfudge med pistach

Ca 30 st
3 dl grädde
1 dl ljus sirap
5 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker
100 g smör
---------------------------------
1 tsk vaniljpulver
Ca 3/4 dl Baileys
Ca 1/2 dl pistachmandel

Smörj eller olja en liten form på ca 20x20 cm.
Blanda alla ingredienser utom vanilj, Baileys och pistach i en tjockbottnad kastrull. 
Värm upp långsamt och rör om tills ingredienserna har smält och löst upp sig. Koka upp smeten och värm utan lock och utan att röra om tills smeten är 120 grader. Använd en sockertermometer. Eller gör kulprovet, droppa lite av smeten i ett glas med kallt vatten och kan du rulla smeten till en lagom mjuk kula, är den klar. När smeten är klar ta av den från plattan och rör ner vanilj och Baileys. Fortsätt att röra tills smeten tjocknat ytterligare, ca 5-6 minuter. Häll upp smeten i formen och låt svalna. Hacka pistachmandeln grovt och strö över fudgen. Låt svalna. Skär i rutor. 

Skön fjärde advent till er alla finingar.

Kramelikram 🌹💃🏻
Åsa

Inga kommentarer: