Matklubbens Topplista

torsdag, augusti 01, 2013

Sommarbuffé.

Jag älskar att bjuda på mat, men det är inte alltid man vet vad gästerna gillar, så därför passar det ju ypperligt att bjuda på buffé med flera olika rätter. Då finns det alltid nå´t man kan äta oavsett om man är vegetarian eller Lchf:are eller så äter man av allt.
Tricket till en härlig buffé är att förbereda det mesta dagen innan.
Dag 1:
Detta går att förbereda och förvara i kyl tills nästa dag: bålen, deg till rödbetskexen samt getoströra, citron- och gräslökssås, aioli, koka ägg och skala dem, fylllningen till pajerna, marinera osten till rädissalladen, marinad till laxen samt skära laxen i kuber, vit chokladkräm samt lemon curd till tårtan. Baka brödet.
Dag 2:
Montera ihop tårtan. Gör rödbetskexen. Lägg upp rökt makrill tillsammans med äggen. Skär rädisor och sallad, blanda ihop med den marinerade osten. Lägg laxen i marinad. Fyll muffinsformar med filodeg, klicka i spenatfyllningen och grädda dem. Grilla fisken under tiden. Häll upp bålen, dekorera och häll i is. Klart att äta!

Rabarber, lime och fläderbål
ca 4 liter
Tid: 20 minuter

Lite grenadin i bålen ger ingen smak, men en vackrare färg. Spetsas med gin eller vodka om man vill ha ett alkoholhaltigt alternativ.

2 liter vatten
2 liter socker
500 g rabarber skalad och skivad i 1/2 cm skivor
2 lime, saft och skal
1 dl koncentrerad flädersaft
ev 1 msk Grenadin för att få lite färg
lime och fläderblommor till dekoration

Koka upp vatten och socker till en lag och lägg i rabarbern i några minuter. Låt lagen svalna. Sila saften från rabarber (spara eventuellt några för dekoration). Tillsätt limesaft och skal. Färgsätt eventuellt lagen med Grenadin. Blanda i fläderblomsaften. Skiva tunna limeskivor och lägg i drinken och toppa med fläder. Spara saften i väl rengjorda flaskor, de håller cirka 3 dagar i kylen.
Rödbetskex med getostkräm
12 st (dubbla)
Tid: 25 minuter + 3 timmar i kyl

Getost och rödbetor är som gjorda för varandra. Här i ett fantastiskt kex! Degen och röran går bra att förbereda dagen innan.

2 kokta rödbetor
2 1⁄2 dl vetemjöl
1⁄2 tsk bakpulver
60 g smör
1 dl riven parmesanost

getostkräm:
500 g philiadelphiaost
1⁄2 dl creme fraiche
200 g getost
1 tsk salt
2 tsk svartpeppar
1 tsk honung

Koka rödbetorna mjuka och låt svalna. Riv dem fint. Blanda alla ingredienser i en matberedare och kör den snabbt till en sammansatt deg. Rulla degen till en rulle och plasta in den i plastfolie. Låt stå och vila i kyl minst 3 timmar. Värm ugnen till 200°. Skär rullen i cm-stora bitar och lägg på en plåt. Grädda kakorna i ca 10 min. Låt svalna på plåten.
Mixa alla ingredienserna till getostkrämen i en matberedare. Smaka av med salt och peppar. Klicka getostkräm på ett rödbetskex och lägg sedan ytterligare ett kex ovanpå som lock.
Rädissallad med rimmad prästost
8–10 port
Tid: 15 minuter

Frisk rädisa och stark prästost gör den här salladen till något alldeles extra.

rimmad prästost:
500 g prästost
2 tsk salt
2 tsk socker
1 msk honung
4 msk olja
1 msk sherryvinäger
1⁄2 dl fint hackad gräslök
svartpeppar från kvarn

sallad:
2 knippen rädisor
2 romansalladshuvuden

Skär osten i centimeterstora tärningar. Rör ihop salt, socker och honung med olja och vinäger. Tillsätt gräslök och krydda med svartpeppar. Blanda ner osten i marinaden. Skölj rädisor och sallad. Skiva rädisorna tunt och bryt salladen i bitar. Lägg salladen på ett stort fat och toppa med osten och marinaden.
 
Citron och gräslöksås
8–10 port
Tid: 5 minuter

En frisk och mycket god ”allround”-sås som passar både till buffér och till grillat.

4 msk gräslök
2 dl crème fraiche
3 dl yoghurt
rivet skal från 1 citron
saft från 1/2 citron (den ovan)
1 tsk flytande honung
1 tsk salt
1⁄2 tsk svartpeppar

Skölj gräslöken och hacka den fint. Rör ihop gräslök, crème fraiche och yoghurt i en bunke. Tillsätt citron och smaksätt med honung, salt och peppar.

Saffransaioli
8–10 port
Tid: 10 minuter

Egen majonnäs är alltid godast. Men har du ont om tid är ett snabbtips att ta 1 påse saffran, stöta med 1 tsk socker och blanda med en burk färdig majonnäs. Låt stå i några timmar för att ta smak.

4 äggulor
1 tsk dijonsenap
2 msk vatten
2 msk sherryvinäger
2 vitlöksklyftor
1 påse saffran, 5 g
1 tsk strösocker
4 dl matolja
1 tsk salt
1 nypa svartpeppar
Lägg äggulor, senap, vatten, vinäger, vitlök, saffran och socker i ett mixer. Tillsätt oljan försiktigt under tiden du låter mixern gå så att oljan hela tiden absorberas. Smaka av med salt och peppar. Servera till färska räkor
till servering: färska räkor.

 

Inbakat örtbröd
2 mindre bröd
Tid: 50 minuter + 1 timmes jäsning + 30 minuters jäsning

Ett ljuvligt buffébröd, både vackert och gott! Det går också bra att riva ner hårdost och blanda med örterna i stället för cream cheese.

6 dl vatten
50 g jäst
1⁄2 dl olivolja
1 tsk salt
2 tsk honung
ca 14 dl vetemjöl special

fyllning:
250 g cream cheese
2 msk finhackad basilika
2 msk finhackad bladpersilja

Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt olja, salt, honung och det mesta av mjölet och arbeta degen kraftigt tills degen släpper från bunkens kanter. Jäs cirka 1 timme. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda väl. Kavla ut degen till 2 cirka 1 centimeter tunna kakor, 30X40 cm. Stryk ut färskosten på degen och strö över de hackade örterna. Rulla ihop degen från långsidan och lägg limporna på en plåt med bakpapper för att jäsa i 25–30 minuter.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 220° i ca 10 minuter. Sänk värmen till 180° och grädda färdigt ca 25 minuter. Gräddningstiden kan variera beroende på ugn, knacka på brödet både på ovansidan och undersidan och känn efter att det är färdigt (skall låta lite ihåligt). Låt bröden kallna på galler under bakduk.
Rökt makrill med löskokta ägghalvor
10 rökta makrillfiléer (gärna med dillsmak eller kryddad med svartpeppar)
5 ägg (färdigkokta och skalade)
1 påse bladspenat

Servera äggen i halvor tillsammans med makrillen och lite färsk bladspenat. Ta  gärna några drag med svartpeppar kvarnen och lite havssalt på ägghalvorna!

Portionspajer med spenat och vitlök
8–10 små pajer
Tid: 30 minuter

Vill du göra varianten helt vego kan du pensla filodegen med yoghurt i stället för ägg.

2 paket filodeg
1 ägg
3 vitlöksklyftor (finhackad)
1 bananschalottenlök (finhackad)
2 askar bladspenat
1 msk smör
1 msk olivolja
1 dl prästost (finriven)
salt och peppar
1⁄2 dl hackad purjolök till dekoration

Sätt ugnen på 200°. Smöra 8–10 muffinshål i en muffinsbricka alternativt lika många cocotteformar. Skär filodegen i kvadrater som passar formen. Vispa ägget lätt och pensla filodegen innan den trycks ner i formarna. Varva filodegen i formarna så att du får flera lager, även upp på kanterna.
Fräs de båda löksorterna i smör och olivolja tills de mjuknar och vänd ner spenat. Blanda till sist ner prästost och krydda med salt och peppar. Fördela fyllningen i filodegen och grädda tills de är gyllene, cirka 8 minuter. Dekorera med fint skuren purjolök.
Tips! Du kan använda fryst spenat men tänk på att krama ur överflödig vätska ur den först.


Laxspett med citrus, örter och rosépeppar
8–10 personer
Tid: 35 minuter

Dessa är lika goda varma som kalla, perfekt på en buffé med andra ord. Vill du ha en vegetarisk variant – byt ut laxen mot halloumi.

700 g lax (skuren i kuber)
skal och saft från 1 citron
2 msk dill (finhackad)
2 msk bladpersilja (finhackad)
1 msk basilika (finhackad)
3 msk matolja
1–2 msk rosépeppar
1 tsk flingsalt
svartpeppar
2 citroner
grillspett

Blanda citronsaft och -skal samt örter med olja och rosépeppar. Spara de andra 2 citronerna för att grilla dessa. Tänd grillen och låt glöden få fin färg. Lägg laxen i marinaden i cirka 15 minuter. Låt inte laxen marineras för länge då den tillagas av syran i citronen. Se till att grillen är riktigt het. Trä laxen på grillspett och grilla dem i cirka 6 minuter medan du vänder dem kontinuerligt. Halvera citronerna och grilla dem på grillen. Citronen blir lite söt och mild efter grillning. Pressa citronen över laxen.

Sommartårta med lavendel och vit chokladkräm, lemoncurd och blåbärssylt
1 tårta 10-12 bitar
Tid: 15 minuter + 2 timmar i kyl

En underbar sommartårta, där den söta chokladen balanseras av den friska lemon curden. Och fantastiskt vacker!

2 paket färdiga tårtbottnar

vit chokladkräm:
500 g vit choklad
1 liter och 2 dl turkisk yoghurt
1 msk lavendel

lemoncurd:
saft och skal från 3 citroner
3 dl strösocker
6 ägg
150 g smör

Smält choklad i vattenbad och blanda försiktigt ut den i yoghurten. Smula lavendel mellan händerna och blanda i krämen. Ställ in i kylen och låt stå i 1–2 timmar. Denna kräm använder man för att täcka tårtan med.
Blanda skal och saft i en kastrull tillsammans med socker, ägg och smör. Värm krämen över vattenbad. Sjud under omrörning tills krämen börjar tjockna. Häll upp i rena burkar, förvara i kylen i max 14 dagar. (Har du bråttom kan du använda färdig lemoncurd.)
Varva blåbärssylt och lemon curd mellan tårtbottnarna. Dekorera med färska blåbär och några lavendelblommor.

Källa och bilder Elle mat & vin.se

Inga kommentarer: