Matklubbens Topplista

söndag, januari 20, 2013

Glutenfri pizza.

Detta är klart den godaste hemlagade pizzan jag någonsin ätit.

För finns det något underbarare än en frasigt god pizza. Det är också något jag har svårt att vara utan.

På pizzerior förvarar man sina degar i kylen. Det gör jäsningen långsam, vilket ger pizzabottnarna en extra god smak.
Den som har ont om tid kan välja att göra degen enligt receptet, men jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme eller värma degspadet till 37 grader och jäsa i rumstemperatur,  men då i bara 30 minuter.

Pizzabottnar
4 stycken eller en stor på en plåt.

25 g jäst
2½ dl mjölk eller vatten
2 msk olja
1 dl havremjöl (ren havre)
½ tsk salt
5-6 dl glutenfri mjölblandning

Smula ner jästen i en degbunke. Häll det kalla degspadet över jästen och rör tills den har löst sig.
Tillsätt olja, havremjöl och salt.
Blanda ner hälften av mjölet och arbeta degen kraftigt. Tillsätt resten av mjölet och fortsätt arbeta degen tills den släpper bunkens kanter och går att knåda.
Täck över bunken och ställ den i kylen i minst två timmar.
Dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del ganska tunt till en rund botten på ca 20 cm i diameter. Lägg bottnarna på bakpapperklädda plåtar och nagga dem. Förgrädda bottnarna mitt i ugnen i 250 grader ca 5-6 minuter.

Bred tomatsås på bottnarna, strö på grovriven ost, sen är det bara ta sina favorit ingredienser och grädda pizzorna i 225 grader tills osten smält.

Servera med pizzasallad.









Inga kommentarer: