Matklubbens Topplista

söndag, september 16, 2012

Grönkålssoppa med peccorinokräm

Ljuvlig soppa en kulen höstdag.

4 portioner.

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 tsk smör, eller olivolja
1 l hönsbuljong, ekologisk
200 gram grönkål
1 nypa strösocker
salt och nymalen svartpeppar

Kräm
1,5 dl pecorino, finriven
1 dl crème fraiche
3 cl mjölk
2  tsk flytande honung

Tillagning

1. Skala och hacka lök och vitlök fint. Hetta upp smör eller olja och fräs det snabbt utan att det blir brynt.

2. Häll i buljongen och koka upp. Tillsätt grönkålen och låt alltsammans sjuda utan lock cirka 10 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar.

3. Finriv osten. Rör ut crème fraiche med mjölk. Blanda ner ost och honung och smaka av. Servera med bröd eller nystekta krutonger för den som vill.
 
Pecorino är lagrad fårost som härstammar från Italien.

Pecorino betyder fårost och den tillverkas i flera regioner i Italien. Osten finns både som färsk, mellanlagrad och vällagrad och det gör att skalet varierar i färg och smak. Ibland gnids skalet med tomat, olivolja eller aska, allt enligt den lokala traditionen. Arom, doft och smakintensitet varierar beroende på dess ursprung, mjölkens kvalitet och självklart lagringstiden. En pecorino kan ibland innehålla en mindre kvantitet komjölk. Pecorino är huvudingrediens i pesto.



Källa: tasteline.com Recept: Liselotte Forslin

Inga kommentarer: