Matklubbens Topplista

onsdag, september 10, 2014

Smarta sötsaker.

Här kommer tre godisar som inte bara är veganska, utan även är utan socker och gluten.
Nyttigare ingredienser helt utan vegetabiliska transfetter som täpper till och gör skada.


SMARTBARS
25 bars

En lite grövre godbit som är vår bästa vän efter ett hårt träningspass eller efter en tur i pulka-och skidbacken.
Men jag lovar att den funkar till trefikat, på älgpasset (dock inget för veganer, hahaha) eller i väntan på bussen också.

1 dl mandlar
1/2 dl pumpafrön 
2 dl torkad frukt t ex dadlar, aprikoser, russin
2 msk kokosolja
1/2 dl koncentrerad äppeljuice (jag kom på att göra detta sent på kvällen, så jag juicade egna äpplen i  juicemaskinen)
2 tsk malen kanel 
4 dl havregryn.

Kör först nötter, frön, frukt och olja i matberedaren. Sedan i med äppeljuicen och kanel. Tillsätt havregrynen lite i taget, tills du hár en ganska bastant deg.
Kavla ut mellan två bakplåtspapper och skär i bitar. Linda in bitarna sedan i smörgåspapper, knyt ett litet snöre runt. Förvara i kylen.


SURISAR, jag kallar dem för citronkola.

Mums för alla som älskar surt!

Ca 15 bitar
2 dl gula torkade men saftiga aprikoser ( jag gjorde som sagt detta på kvällen och jag hade bara 1 dl aprikoser, dessutom osvavlade, så dom var bruna. Men en hel påse gula russin, som dessutom är mindre söta, så då blev det 1 dl av dessa.)
2 msk kokosfett
Skal från två ekologiska citroner
plus  ca 2 msk citronsaft 

Riv det yttersta skalet från citronerna. Lägg alla ingredienser i en matberedare. Kör på hög effekt tills du har en jämn massa. Forma dem till små kolor som på bilden, låt dem stå i kylen eller frysen tills de stelnat. Vira in i smörgåspapper. Förvara i kylen.

Så jäkla goda tillsammans med macadamianötter och en kopp te på eftermiddagen när man är så himla sugen på något gott.



BOUNTYWANNABE
ca 25 bitar

Exotiska, saftiga och alldeles underbara. Och faktiskt godare än inspirationskällan måste jag påstå i all ödmjukhet!

2 dl dadlar utan kärna
1 dl kokoskräm ( det krämiga i en burk kokosmjölk, jag tog nog allt det krämiga, krämigt är gott)
200 g riven kokos
1/2 tsk vaniljpulver 
1/2 tsk malen kanel 
200 g mörk choklad, så mörk och osötad som möjligt, minst 70% kakaohalt.

Mixa allt utom chokladen till en jämn massa. Platta ut den mellan två bakplåtspapper till önskad tjocklek och låt stå kallt en timme. Skär massan i avlånga bitar, inte för stora för det är ganska mäktiga godsaker detta! Man behöver bara en liten bit till eftermiddagskaffet eller på bion.
Smält chokladen över vattenbad eller i micron, doppa bitarna en i taget i chokladen med en gaffel lägg på bakplåtspapper och ställ dem sedan i kylskåpet igen.
Linda in i smörgåspapper. Förvara i kylen.

Källa: Tidningen Vego, och som i sin tur, hittat recepten ur Ulrika Hoffers bok ~Smarta Sötsaker~


Inga kommentarer: