Nu ska jag göra ett nytt försök och hålla min blogg lite uppdaterad med mat och lite av min vardag.
Jag har haft en svacka med mycket låg energi, så därför går all ork till att klara jobb och det allra viktigaste runt omkring. Maten har då blivit väldigt ensidig och tråkig inget man vill visa upp direkt.
Februari var rena katastrofen inte mer än sjutton soltimmar! Vi har inte haft så få soltimmar sedan februari 1988. Mars var inte heller så mycket bättre. Men nu har vi april och i helgen kom våren till vår lilla stad, med solen och ljuset. Och vädret verkar lovande nu till påsk, helt underbart.
Vi har bokat en vårresa i slutet på maj, för att fira 40 år tillsammans. Så nu gäller det att ta tag i lite sundare levnadsvanor, haha.
Så nu blir det slavisk LCHF + 5:2 dieten i fem veckor, med början idag.
Måndag, Matdag.
Frukost: Turkisk yoghurt med egengjord LCHF- müsli, lite kanel. En stor kopp te med en skvätt mjölk.
LCHF MÜSLI:
1 sats
11/2 dl naturella cashewnötter
11/2 dl valnötter
2 dl paranötter
1 msk kanel
1 tsk kardemumma
2 msk flytande honung
1 dl linfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl havregryn
1 dl dinkelflingor
1 krm salt
Mixa nötterna grovt i matberedare. Rosta nötterna några minuter i en stekpanna, bränn dem inte. Häll på kanel och kardemumma och ringla över honungen. Häll ut blandningen på ett bakplåtspapper.
Rosta alla frön och gryn i en torr stekpanna och blanda med nötterna. Tillsätt salt. Låt svalna, förvara i glasburk med lock. Använd ca 1/2 dl till en portion. Servera med naturell yoghurt.
Lunch: Snabbinlagda polkabetor med varmrökt lax och senapssås. (286 kcal/portion)
1portion
11/2 polkarödbeta eller en jättestor eller två små, svårt att veta hur mycket, men hellre mindre än mer, det är rätt mycket kolhydrater i rödbetor, så lägg hellre till mer lax och gröna salladsblad om du äter superstrikt LCHF.
2 tsk flytande honung
1/2 tsk ättika
1 dl vatten
30 g ruccolasallad
75-100 g varmrökt lax
1 citronskiva
Senapssås:
1/2 msk majonäs
1 msk matlagningsyoghurt
1 tsk dijonsenap
Borsta rödbetan/rödbetorna noga i ljummet vatten och koka i lättsaltat vatten 20-25 minuter, prova med sticka.
Koka under tiden upp honung, ättika och vatten i en liten kastrull. Smaka av och tillsätt eventuellt mer ättika och honung tills du tycker att det smakar bra, lite sting ska det vara. Häll upp i en skål.
Skala och skiva rödbetan tunt, på en mandolin om du har en. Lägg i polkabetorna och rör om. Låt marinera tio minuter.
Gör senapssåsen genom att blanda ihop alla ingredienserna.
Lägg ruccolasallad på en tallrik fördela polkabetan över, lägg på laxen och ringla senapssåsen över garnera slutligen med en citronskiva.
Middag: Hyvlad zucchini med svampsås och biffar.
2 portioner (670 kcal/portion)
300 g bra köttfärs jag köpte högrev
1 liten vitlöksklyfta
1/4 dl grädde
1 litet ägg
Salt och peppar
Smör eller kokosfett att steka i
1 medelstor zucchini
100 g svamp
1 dl grädde
70 g blandade grönsalladsblad
Lägg färsen i en bunke och pressa i vitlöken. Blanda med grädde, ägg, salt och peppar. Forma till fyra biffar. Stek i matfettet ett par minuter på varje sida, tills biffarna är genomstekta.
Hyvla zucchinin på längden med en osthyvel. Borsta svampen och skär dem i mindre bitar om de är för stora. Fräs dem i smör eller kokosfett och tillsätt sedan grädden. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner zucchinin i såsen och låt den bli varm.
Servera zucchini och svampsåsen med biffar och salladsblad.
Nu blir det en stor kopp roiboste och lite TV innan jag kryper till kojs.
Kramar till er alla och sov så gott.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar