Matklubbens Topplista

söndag, januari 19, 2014

Rödbetssoppa



En stärkande soppa, het och välgörande. 

4 portioner

1/2 kg rödbetor
2 morötter
1 gul lök
1 bit rotselleri
1 klyfta vitkål
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 torkade piri-piri
1 tsk hel kummin, stött i mortel
1/2 tsk torkad timjan
1 tsk gurkmeja
1lagerblad
1 l grönsaksbuljong
1 tsk rödvinsvinäger 
Salt och peppar
Ev persilja
Crème Fraiche till servering

Skala grönsaker och rotfrukter och strimla dem fint.
Fräs i oljan med vitlök och kryddor, smula piri-pirin mellan fingrarna tills det doftar mjukt och sött (glöm inte att tvätta fingrarna sen). Slå över grönsaksbuljong och vinäger. Låt koka tills grönsakerna är nästan mjuka, ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera i rymliga skålar med en klick crème fraiche. Strö gärna färsk hackad persilja över. 

Recept ur Sannas Matbok- för den självläkande människan.

Inga kommentarer: