Firandet fortsätter, idag är det kanelbullens dag, infördes 1999 för att fira Hembakningsrådets 40-års jubileum, här får du ett nytt och härligt recept.
Med äppeljuice i degen och äppelmos i fyllningen får kanelbullarna en frisk höstsmak.
Ingredienser 15 - 20 stycken
25 g jäst, för söta degar
2,5 dl äppeljuice, drickfärdig
0,5 dl vit sirap, eller strösocker
1 tsk kardemumma, stött
2 krm salt
8,5 dl vetemjöl
75 g smör, rumsvarmt
Fyllning:
50 g smör, rumsvarmt
2 msk farinsocker, eller strösocker
0,5 msk kanel
0,5 msk majsstärkelse
0,5 dl äppelmos
Pensling:
1 st ägg, uppvispat
pärlsocker
Tillagning
1 Ta fram och låt alla ingredienser bli rumstempererade. Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Tillsätt äppeljuice och rör om så att det blandas.
2 Tillsätt sirap, kardemumma, salt och det mesta av mjölet (spara 1/2 dl till
utbakningen). Klicka ner smöret och arbeta degen kraftigt i minst 5 minuter till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
3 Rör samman smör, socker kanel och majsstärkelse till fyllningen. Blanda ner äppelmoset.
4 Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kanske behövs lite mera mjöl men var försiktig med mjölmängden, bullarna blir saftigare med mindre mängd. Kavla ut degen till en stor rektangel.
5 Bred fyllningen på halva rektangeln på längden och vik över den ofyllda sidan.
Skär i cirka 2 centimeter breda remsor, dela dem på längden men låt dem hänga ihop högst upp. Vrid dem och forma en lös knut (det blir mindre kladdigt om man gör det på en tallrik med strösocker).
6 Låt jäsa övertäckt på bakplåtspappersklädd plåt cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
7 Pensla försiktigt med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 7–8 minuter.
Tips! testa att baka ut bullarna i långpanna.
Kanelbullar i långpanna
Här gräddas kanelbullarna som brytbullar i en långpanna. Det är praktiskt att kalljäsa på plåten i kyl under natten - ta fram dagen därpå, låt jäsa upp ordentligt och grädda sedan.
Ingredienser ca 20 bullar
Se recept för kanelbullar med äppelsmak
Tillagning
1-4. Följ receptet på kanelbullar med äppelsmak till och med steg 4.
5 Bred på fyllningen och rulla ihop till en rulle från långsidan. Skär rullen i 20 bitar. Lägg dem glest på bakplåtspappersklädd långpanna (ca 30 x40 centimeter).
6 Täck med plastfolie och låt stå i kylen över natten. Eller låt jäsa på vanligt vis i rumstemperatur under bakduk cirka 30 minuter.
7 Ta fram plåten ur kylen och låt bullarna jäsa upp ordenligt i rumstemperatur minst en timme. Sätt ugnen på 225 grader.
8 Pensla försiktigt med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter.
9 Dofta över florsocker, om så önskas och servera som brytbröd eller uppskuret i bitar.
Källa hembakningsrådet.se Recept, Allt om mat
Med äppeljuice i degen och äppelmos i fyllningen får kanelbullarna en frisk höstsmak.
Ingredienser 15 - 20 stycken
25 g jäst, för söta degar
2,5 dl äppeljuice, drickfärdig
0,5 dl vit sirap, eller strösocker
1 tsk kardemumma, stött
2 krm salt
8,5 dl vetemjöl
75 g smör, rumsvarmt
Fyllning:
50 g smör, rumsvarmt
2 msk farinsocker, eller strösocker
0,5 msk kanel
0,5 msk majsstärkelse
0,5 dl äppelmos
Pensling:
1 st ägg, uppvispat
pärlsocker
Tillagning
1 Ta fram och låt alla ingredienser bli rumstempererade. Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Tillsätt äppeljuice och rör om så att det blandas.
2 Tillsätt sirap, kardemumma, salt och det mesta av mjölet (spara 1/2 dl till
utbakningen). Klicka ner smöret och arbeta degen kraftigt i minst 5 minuter till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
3 Rör samman smör, socker kanel och majsstärkelse till fyllningen. Blanda ner äppelmoset.
4 Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kanske behövs lite mera mjöl men var försiktig med mjölmängden, bullarna blir saftigare med mindre mängd. Kavla ut degen till en stor rektangel.
5 Bred fyllningen på halva rektangeln på längden och vik över den ofyllda sidan.
Skär i cirka 2 centimeter breda remsor, dela dem på längden men låt dem hänga ihop högst upp. Vrid dem och forma en lös knut (det blir mindre kladdigt om man gör det på en tallrik med strösocker).
6 Låt jäsa övertäckt på bakplåtspappersklädd plåt cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
7 Pensla försiktigt med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 7–8 minuter.
Tips! testa att baka ut bullarna i långpanna.
Kanelbullar i långpanna
Här gräddas kanelbullarna som brytbullar i en långpanna. Det är praktiskt att kalljäsa på plåten i kyl under natten - ta fram dagen därpå, låt jäsa upp ordentligt och grädda sedan.
Ingredienser ca 20 bullar
Se recept för kanelbullar med äppelsmak
Tillagning
1-4. Följ receptet på kanelbullar med äppelsmak till och med steg 4.
5 Bred på fyllningen och rulla ihop till en rulle från långsidan. Skär rullen i 20 bitar. Lägg dem glest på bakplåtspappersklädd långpanna (ca 30 x40 centimeter).
6 Täck med plastfolie och låt stå i kylen över natten. Eller låt jäsa på vanligt vis i rumstemperatur under bakduk cirka 30 minuter.
7 Ta fram plåten ur kylen och låt bullarna jäsa upp ordenligt i rumstemperatur minst en timme. Sätt ugnen på 225 grader.
8 Pensla försiktigt med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter.
9 Dofta över florsocker, om så önskas och servera som brytbröd eller uppskuret i bitar.
Källa hembakningsrådet.se Recept, Allt om mat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar